2021 m. gegužės 15 d., šeštadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Aštuntas žingsnis - susitvarkyti namus!

 

Tikrai labai norėjau pirmenybę teikti sau ir savo poreikiams, bet... Man šiek tiek sudėtinga ramia sąžine skirti laiko sau, kai pavyzdžiui namuose betvarkė. Tvarka namuose yra kažkas, kuo mano manymu, ne tik kad reikia, bet būtina pasirūpinti. Kad ir kaip nėra tam noro... Aš jo tikrai laaabai retai turiu, tačiau: tvarka namuose - tvarka galvoje.

Sekant mano rekomenduojamus žingsnius, kaip susitvarkyti gyvenimą, dienotvarkė jau turėtų būti beveik pilna:

Toliau seka svarbios, bet neskubios užduotys. Asmeninės užduotėlės ir artimųjų rūpinimasis tiesiog skęsta užrašuose, ką reikia sutvarkyti, išvalyt ar išplauti... Tad, pirmiausia tvarkausi. Kadangi dviejų aukštų kotedžo tipo namo per vieną dieną tikrai nesutvarkysiu, geriausia ką galiu padaryti vienu prisėdimu, tai tvarkymo planą.

Į ryto ir vakaro rutinas įtraukiau po 10-15 min skirtų tvarkymuisi. Dažniausiai susitvarkau greičiau, retai užtrunku ilgiau. Kad tvarkymasis vyktų efektyviai - būtina dedikuoti darbus visiems šeimos nariams! Pavyzdžiui, mūsų namuose vakarais dukrytė atsakinga už savo išnešiotus po namus daiktus, aš už kitus ne vietoje paliktus daiktus, stalo ir virtuvė spintelių paviršius bei katės „šikadėžę“, vyras atsakingas už indų plovimą. Rytais belieka švarius indus sudėlioti į vietas ir namuose, iš pirmo žvilgsnio,  visai tvarkinga.

Šeštadienis - diena be interneto - skirtas šiek tiek gilesniam namų tvarkymui. Kadangi man labiausiai rūpi tvarka, tai didžiausia darbų dalis ir tenka man... Ką jau padarysi. Reikia išvalyti katės „šikadėžę“. Išskalbti drabužius. Išvalyti tualetus, vonią, kriaukles ir veidrodžius. Iššveisti virtuvės kriauklę, viryklę, mikrobangų krosnelę ir virdulį. Užtikrinti, kad visi daiktai būtų savo vietose. Nukabinti, jei yra, visus voratinklius. Nuvalyti dulkes nuo visų lengvai matomų paviršių - stalų, palangių, lentynų, krosnies, kompiuterių. Pasirūpinti, kad vyras ir dukra išsiurbtų kilimus, užuolaidas/žaliuzes, išplautų grindis, išneštų šiukšles. Dezinfekuoti visus dažnai liečiamus paviršius (įskaitant klaviatūras ir peles). Palaistyti gėles.

Visa kita galima išskirstyti taip, kad viskas būtų sutvarkyta metų bėgyje. Nėra kur skubėti.



Aistė

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą