2021 m. gegužės 14 d., penktadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Septintas žingsnis - PRIORITIZAVIMAS

 

Kad žinoti, ką skirstyti pagal svarbą ir skubumą, pirmiausia reikia kažkur susirašyti visas užduotis, veiklas, įvykius, būtinybes, atsakomybes, norus... Ir turiu omenyje tikrai VIIIIISAS, net ir pačias smulkiausias ir/ar nuolat atliekamas užduotėles. Tiesa pasakius, kuo detaliau - tuo geriau. Tokio sąrašo užfiksavimas įstrigo prieš 10 metų išklausytuose laiko planavimo kursuose.



Vien tai, kad visas chaosas galvoje yra perkeliamas ant popieriaus (galima ir virtualaus) lapo, arba (mano atveju) daug popieriaus lapų, jau palengvina jaučiamą susikaupusių darbų naštą. Kad iš sąrašo gauti tikros naudos, susirašius visas užduotis, jas reikia sugrupuoti į grupes. Kad nereiktų dešimtis kartų perrašinėti aš užduotis iškirpau. Virtualiuose užrašuose užtenka nukopijuoti ir patalpinti kitoje vietoje.

Manau, daugeliui, užtektų ir dviejų grupių: reikia ir noriu. Tačiau aš išskyriau ir dar vieną: kitiems reikia. Tikriausiai, kiekvienam priklauso nuo užrašų kiekio. Sakydama - kitiems reikia - turiu omenyje, tiesiog su kitais žmonėmis susijusius veiksmus, kaip pvz.: dažniau inicijuoti bendravimą su X. Žinoma įeina ir kitų žmonių norai, bet tik tie, kuriuos aš pati noriu išpildyti. Neišvengiamos atsakomybės, kaip kad savo vaiko priežiūra, be diskusijų, keliauja į grupę - reikia.


Sugrupavus užduotis prasideda tikrasis skirstymas pagal svarbą. Ir jis prasideda nuo to, ką reikia padaryti. Kitos grupės, viena po kitos, seka po to kai pirmoji suprioritizuota ir sudėliota į kalendorių. Tai gi, pasirinktos grupės užduotis suskirstom į skubu ir svarbu, skubu bet nesvarbu, svarbu bet neskubu, neskubu ir nesvarbu. Jei didžioji dalis yra skubu ir svarbu, kažkas iš ties labai negerai... Reikia giliai įkvėpti ir imtis darbo! Arba dar kartą gerai pagalvoti, ar tai tikrai ir skubu, ir svarbu? Gal kai kurios užduotys tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad turi būti padarytos čia ir dabar, bet - geriau pagalvojus - jos gali priklausyti kitam kvadratėliui:



Suskirsčius užduotis, žymiai aiškiau nuo ko pradėti. Akivaizdu, kad, kaip tik galima greičiau reikia susidoroti su svarbiomis ir skubiomis užduotimis. Tik po jų seka likusios. Nereikia visko padaryti šiandien, šią savaitę ar net šį mėnesį, užduotis išskirstyti galima ir kuo plačiau.

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą