2021 m. balandžio 24 d., šeštadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Antras žingsnis - dedikuoti laiką mažųjų (ar silpnųjų) šeimos narių pasirūpinimui

 

Šį žingsnį gali praleisti tie žmonės, kurie gyvena vieni arba gyvena su suaugusiais, pilnai galinčiais savimi pasirūpinti asmenimis. Augalų mylėtojai, tikriausiai, jau ir taip turi rutinas augalų priežiūrai. Atsakingi už mažamečius vaikus, neįgalius šeimos narius, augintinius, pirmiausia, kad ir kaip kartais nėra noro, privalo pasirūpinti jų poreikiais. Toks gyvenimas, daugeliu atveju pasirinktinis.

Pakoregavusi miego ir mitybos įpročius, savo dienotvarkės kūrimą pradėjau nuo katės priežiūros ir veiklų dukrytei. Kadangi dukrytė jau eina į mokyklą ir praleidžia ten didžiąją darbo dienos dalį, nuo pirmadienio iki penktadienio man tereikia dedikuoti šiek tiek laiko užtikrinimui, kad dukrytė pasirūpins savo higiena, pavalgys (kartu ne tik smagiau, bet ir greičiau!), paruošimui ir nuvedimui į mokyklą. Iš mokyklos dukrytę pasiima vyras. Vakarais tas pats - užtikrinti, kad pavalgytų, pasirūpintų savo higiena, paruoštų namų darbus ir jau seniai turime tradiciją prieš miegą paskaityti ar pasakyti istoriją ir padainuoti lopšinę. Dukrytei išmokus skaityti, dabar skaitom ar sakom (pamainomis su vyru) istorijas tik kas antrą vakarą, kitus vakarus dukrytė skaito mums. Dažniau man - aš turiu daugiau kantrybės.

Laisvadieniais, atostogų metu ar, Covid-19 dėka, kai reikia mokytis iš namų, ir laiko vaikui reikia skirti daugiau. Vaikai, na bent jau mano dukrytė, su mielu noru įsitraukia į maisto gaminimo ar namų ruošos darbus. Labai motyvuotai prisijungė ir prie mano rytinių mankštų (kol jas dariau... reiks gražinti, kažką žaismingesnio tik dėl dukrytės). Procesą sulėtina, bet darbai padaryti ir vaikas ne tik užimtas, bet ir patenkinti jo socialiniai  ir dėmesio iš mamos poreikiai. Skyrus laiko žaidimams ar edukaciniai veiklai kartu (smagiausia visai šeimai kartu, tačiau asmeninio laiko susitaupo pasidalinant laiką su antrąja puse), svarbu vaiką išmokyti leisti laiką ir savarankiškai. Filmukai, kompiuteriniai žaidimai, žinoma, labiausiai įtraukiantys. Bet... Manau, visi tėvai nori, kad jų vaikas ar vaikai užsiiminėtų kūrybiškesnėmis ar aktyvesnėmis veiklomis.

Ties paskutiniu punktu dar vis dirbu. Namų darbai suteikia daug įdomių edukacinių idėjų, internetas taip pat jų pilnas. Terekia susiplanuoti veiklas ir paruošti joms reikalingas priemones. Daugeliui idėjų tikrai užtenka vaikui pateikti aiškias instrukcijas ir jis gali (gal ne visada nori - čia ir reikalingas savarankiškumo mokymas) pramogauti pats, o po to pasidžiaugti rezultatais su tėvais. 



Primenu, nereikia tikėtis visko čia ir dabar. Svarbiausia mažais žingsneliais judėti tobulos dienotvarkės link. 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą