2021 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Ketvirtas žingsnis - susiformuoti ryto ir vakaro rutinas

 

Sakiau ir tikriausia sakysiu, kad nekenčiu rutinos, tačiau... Be jos sunku įsivaizduoti produktyvų, sveiką, visavertį gyvenimą. Per paskutinius pora mėnesių, dar kartą įsitikinau, kad formuoti rutinas reikia iš lėto. Reikia, kad jos taptų įpročiu, o ne punktu dienotvarkėje apibrėžtu laike, kurį reikia pažymėti įgyvendinus. Lengviau rutinas formuoti, kai jau yra neišvengiamų atsakomybių. 

Paskutiniu metu nulūžtu (t.y. užmiegu) apie 21:00. Vyras žino, kad jei namuose bus šurmulys, pvz svečiai, ne tik kad jis dėmesio negaus, bet ir aš pikta būsiu. Šį kartą derinasi jis. Keliuosi, galima sakyti, be žadintuvo apie 5:00 ryto, kad atsigėrusi vandens galėčiau skirti bent pusantros valandos pasivaikščiojimui. Planuoju keltis valanda anksčiau ir skirti dar daugiau laiko tik  sau. Patiko. Grįžus iš pasivaikščiojimo: greitas namų aptvarkymas (dažniausiai tik vyro išvakarėse išplautų indų išdėliojimas į vietas), higiena (nes dukrytei su kompanija smagiau), bandau inkorporuoti itin trumpą mankštą dukrytei (kurią darom kartu), bendri pusryčiai, dukrytės suruošimas bei nuvedimas į mokyklą. Ryto rutina baigiasi su darbo pradžia. 

Po darbo, šiek tiek atsipūtus, laikas su šeima ar bendravimas virtualiai, maisto gaminimas (kelioms dienos į priekį), vakarienė. Veiklos nuo darbo pabaigos iki dukrytės vakaro rutinos pradžios dažnai persipina. Apie 18:30 (plius minus pusvalandis) pradedam dukrytės vakaro rutiną. Prieš miegą su dukryte užsiimam higiena (kartu), kelias minutes skiriam jos namų darbams ar kitokiai edukacinei veiklai (pvz. diskusijai). Galiausiai skaitomos knygos ar sakoma istorija ir dainuojama lopšinė. Kadangi mūsų keturmetis vaikas pietų jau nebemiega, kuris laikas be problemų užmigdavo dar prieš aštuonias vakaro. Ilgėjant dienoms, užmigti trunka vis ilgiau. Reikės koreguoti, kad ir kaip džiugina, kad dabar aš virš valandos turiu tik sau (įskaitant higieną ir kartais kitokias grožio procedūras) ir savo vyrui.

Savaitgaliais ryto ir vakaro rutinos išlieka tos pačios (žadintuvas išjungtas), tik gal šeštadieniais mano rytinis pasivaikščiojimas yra gerokai ilgesnis... Savaitinis namų šveitimas šeštadienio rytais jau įtrauktas, o kitos veiklos gana laisvai keičiasi. Dar be galo daug dalykų reikia padaryti namie, tad, kai nekeliaujam su šeima į gamtą ir nesugalvoju kažko ypatingesnio, tiesiog sukuosi namuose. Keista, bet, atrodo, turint didesnius namus (bei vaiką) ir tvarkymosi rutinos atrodo prasmingesnės - netenka šveisti jau ir taip švarių namų - juk, kad įprotis susiformuotų, veiksmus reikia atlikti pastoviai. Dažnai, tiesiog, prisėdus analizuoju, planuoju, ką dar galima būtų pakeisti patobulinti ne tik namuose bet ir savo galvoje. Serialus žiūru, kai nebesugalvoju, ką dar produktyvaus nuveikus.

Mano dukrytė su mielu noru prisijungia prie mano veiklų ar suteikia erdvės kai reikia (karts nuo karto paklausia, kaip praėjo mano pasivaikščiojimas). Kartu valomės dantis, kartu mankštinamės, dažnai kartu gaminam, kartu tvarkomės. Jei aš nesugalvoju ką veikti - ji visada pilna idėjų. Tad susitvarkius dienotvarkę, natūraliai gaunasi, kad daugiau kartu žaidžiam, daugiau skaitom, piešiam, darom  įvairius darbelius. Kažkaip rašymas apleistas, reiks įtraukti į veiklas...

Tikiu, kad iš šalies toks tvarkaraštis atrodo gana grėsmingai. Aš ir pati dar prieš pora mėnesių nebūčiau galėjusi imti ir taip gyventi nuo sekančios dienos ryto. Manau, mano dienos atrodo supakuotos į griežtus rėmus, kuriuose net „pabezdėti“ nėra laiko... Patikinsiu, tikrai taip nėra. Dažnai sėdinėju, pasižiūriu ir savo numylėtus serialus, šiaip be tikslo naršau internete. Kaip visada. Tik, serialus žiūriu ne po visus sezonus iškart be pertraukos, o po vieną seriją kas kelias dienas. Nebe taip mane jie ir traukia. Atlieka laisvo laiko ir rašyti. Ar pastebėjot kas, kad įrašais dalinuosi bent kelis kartus per savaitę?

Tiesa, pradžioje, kad nepamiršti nusistatytų veiklų tikrai į naudą turėti telefone programėlę, kuri primintų ką ir kada daryti. Ypač jei veiklos nesikartoja kiekvieną dieną ar tiesiog niekaip neužstringa galvoje. Vėl gi, nereikia užkrauti iš karto visos dienos, į programėlę pridėti po vieną veiklą kas kelias dienas ir ištrinti, kas jau daroma automatiškai. Priminimai apie veiklas, kuriomis reikia apsiimti kartą per savaitę, dvi ar rečiau, leidžia pamiršti apie jas, kol telefonas primins. Ypač pasiteisina su vienkartiniais darbeliais. Ramu, nes nereikia apie tai galvoti, bet žinai, kad atėjus laikui tikrai nepamirši. 

Pradžioje mano priminimai įtraukė ką ir kada reikia sutvarkyti/aptvarkyti - dabar jau ištryniau, susitvarkau dar prieš priminimui pasirodant. Vienas svarbiausių priminimų yra, kada pradėti rengti dukrytę į mokyklą, kad laiku išeiti iš namų, nes užsikuitus nė nepastebiu kaip laikas prabėga. Kadangi planuoju meniu, kai kuriuos produktus reikia paruošti iš vakaro, tad nusistatau priminimą ir tam. Reikalingiausias priminimas, kad nepamiršti sugerti vitaminų! Taip pat turiu priminimus veido procedūroms. Visa kita google kalendoriuje, be priminimų, pažymėta kada valgau, kada maistą gaminu, kada prasideda ir baigiasi rutinos su sąrašu, kas į jas įtraukta. Norisi kartais žvilgtelėti ir įsitikinti, kad nenusivažiavau, o ir lengviau planuotis likusią dienos dalį, kai matau kurios valandos jau užimtos. 



Skaitinėdama savo senus įrašus atradau jau naudotą programėlę Habitica, kuri pasirodė labai tinkanti ir dabartiniam įpročių ugdymui. Daug ką iš kalendoriaus visai perkėliau ar tiesiog pasidariau kopiją būtent į šią programėlę ir įpročių ugdymas tapo dar įdomesnis žaidimas. 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą