2021 m. balandžio 27 d., antradienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Penktas žingsnis - diena be interneto!

 

Žiūrint filmus, serialus, žaidžiant žaidimus - televizoriaus neturim, tad viskas pasiekiama tik internetu - ar tiesiog be tikslo naršant internete nė nepasijaučia kaip tirpsta laikas... Sutinku, kad kartais jis tirpinamas tikslingai, bet, manau, dažniausiai jis tirpinamas automatiškai, nė nesusimąstant, o tada stebimasi kaip čia nieko nenuveikiau, laiko kitom veiklom nebėra. 

Jei vis neturi laiko svarbioms veikloms, pokyčiams, naujų įpročių formavimui... Artimiausias laisvadienis yra puiki proga dienai be interneto! Manau vienos dienos iššūkis kartą per savaitę yra žymiai efektyviau nei vienkartinis iššūkis - dvi savaitės be socialinių tinklų, kurio efektas, kad ir koks stiprus, išgaruoja jau po kelių dienų.



Be to, kad diena be interneto yra puiki proga prisivyti su namų ruošos darbais bei atrasti netvarkytų tokių namų kampelių, apie kurių egzistavimą, tikriausiai, niekas nė nežinojo. Manau, nepilnus metus pragyvenus dviejų aukštų kotedžo tipo name, jau laikas žinoti kur kas ir kaip atrodo. Tokia diena, visų pirma, tikrai pozityviai atsiliepia santykiams su šeimos nariais (ar kambariokais/butokais). Juk bendravimas žymiai kokybiškesnis ir, tikriausiai, dažnesnis be telefono rankoje ar kompiuterio ekrano priešais nosį... 

Tokia diena gal net sumažina poreikį naudotis internetu apskritai, taip padidinant produktyvumą ir kitomis dienomis. Buvau šiek tiek šokiruota, kad po antro šeštadienio be interneto, dukrytė pusryčių metu visą savaitę nė neužsiminė apie filmukus. Situacija suprastėjo atostogų metu - mat abiems tėvams dirbant užimti vaiką dar vis sudėtinga, tad... Žiūrėsime kaip bus atostogoms pasibaigus.

Kas svarbiausia, diena be interneto, puiki proga sustoti, prisėsti ir be trikdžių pažvelgti į save, į savo gyvenimą. Jei atsakymai į egzistencinius klausimus nedomina, bent jau skirti laiko sau: grožio procedūroms, putų voniai, meditacijai, o gal paprasčiausiam išsimiegojimui... Ar savo mylimoms veikloms, pvz. kam patinka, knygos skaitymui; siuvimui ar kitokiems rankdarbiams; piešimui ar kitokiems kūrybiniams darbeliams; aktyvesnėms veikloms už namų sienų. Tokia diena puiki proga stabtelėti ir atkreipti dėmesį į savo dienotvarkę, kiek jos priklauso tau, kiek kitiems? Ar yra laiko bent jau skubioms ir svarbioms užduotims atlikti? Ar tavo užduotis iš vis turi prioritetus?

Mūsų namuose "Šeštadienis be Interneto" jau tapo tradicija. Na, bent jau man ir mano dukrytei. Sekanti diena, pasibaigus darbo dienoms prie kompiuterio, pasirodė puikus sprendimas. Nors, diena su internetu mažajai labiau patinka, ji su užsidegimu laukia ir mus labiau suvienijančio šeštadienio be interneto. Tėvelis prisijungia prie veiklų, bet interneto išjungti nesutinka (į naudą, kai reikalingas GPS)... Penki iš paskutinių šešių šeštadienių praleisti be interneto leido visiškai kitomis akimis pasižiūrėti ne tik į turimo laiko kiekį, bet ir veiklų bei bendravimo su artimaisiais kokybę. Tikiu, kad ir tas vienas šeštadienis kurį praleidom su internetu, puikiai būtų praėjęs be jo, kad ir tolimos kelionės metu.

Kad nenuobodžiauti kol aš tvarkausi ir kramtau savo egzistencinius klausimus, mano dukrytė jau turi tradicinių veiklų savarankiškam laiko leidimui. Pavyzdžiui, žaidžia, kad su savo žaislais dieną leidžia paplūdimyje. Šylant orui, daugiau laiko praleidžia lauke - smėlio dėžėje gamina "maistą". Praverčia ir iš anksto paruoštos kortelės su veiklomis. Jei tą dieną mes šiek tiek tingios, gulinėjame lovoje ir skaitome knygas, diskutuojame apie jų turinį.

Aš sutinku, kad internetas, šiais laikas, yra neatsiejama gyvenimo dalis. Man - emigrantei - internetas bene vienintelis (tikrai pagrindinis) bendravimo būdas. Mano darbas reikalauja interneto. Mano užrašai, kalendoriai, planai reikalauja interneto (popierinių stengiuosi mažinti, o internetu tą pačią programą galima pasiekti iš kiekvieno kompiuterio ar telefono). Su internetu galima atsipalaiduoti, nes prireikus jo pagalba galima rasti beveik visus atsakymus, su GPS rasti namus pasiklydus. Tačiau, esu visom keturiom už laiko prie interneto mažinimą, ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Daug ką keičia vien nepertraukiamas dėmesys žmogui priešais tave. 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą