2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Tortas "Spanguoliukas". Labai jau paprastutis torčiukas



Šeimyna užsimanė ko nors skanaus. Gal saldžiai. Vakaras, tingisi į parduotuvę, o gal labiau - nesinori, nes iki šiol parduotuvinių tortų ir sausainių sudėties neiššifruoju. Tiesa, kartais galima aptikti miltų, vandens ir riešutų pėdsakų - kalbu apie realiai suvokiamus pavadinimas. Aišku, kas ir iš kur tie riešutų pėdsakai - X failai...
Žodžiu, greituoju būdu - torčiukas turėjo būti suręstas iš to, kas yra namie.
Užpyliau vandeniu želatiną - lai brinksta, kol kitką darysiu.
Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi vienu kartu į kombainą - lai plakasi iki standžios masės. Bus biskvitui. Tuo tarpu želatiną karšto vandens vonelėj ištirpinu ir palieku aušti. Pasiruošiu kepimo formą (naudojau silikoninę), ištepu šlakeliu aliejaus, užkaičiu orkaitę (turi būti vidutinio karštumo). Į jau išplaktus kiaušinius su cukrumi šaukštu atsargiai įmaišau miltus su kepimo milteliais. Pabaigoje nedidelę saujelę spanguolių. Šią biskvito masę formon bei orkaitėn (spanguolės nusės į dugną). Kepti reikia tol, kol įkištą medinį pagaliuką biskvitan ištraukiame neaplipusį, švarų.
Kol kepa biskvitas, kombainan plakti supyliau 0,5 l kefyro ir 0,5 stiklinės cukraus bei vanilinio cukraus žiupsnelį. Plakiau neilgai, tik kol cukrus ištirpo, supyliau ištirpintą ir jau pravėsusią želatiną. Visą šią masę į šaldytuvą, kad apstingtų.
Iškepusį atvėsusį biskvitą peiliu padalijau į dvi dalis: vienoje yra spanguolių, kitoje - ne. Spanguolinė dalis bus torčiuko apačia. Abi biskvito dalis (tas puses, kurios buvo perpjautos) aptepiau braškių uogiene (tikriau - šaldytomis braškėmis su cukrumi, nes kaip tik buvo atšildytos, o šiaip tinka visokia saldi uogienė). Palikau kelioms minutėms įsigerti. Po to ant pagrindo dėjau jau spėjusios sutvirtėti kefyrinės želė sluoksnį, vėl biskvitą ir vėl želė sluoksnis viršaus ir šonų aptepimui. Į šaldytuvą sustingti ir jau galėjom ragauti po valandėlės.
Vyresnėlis dar grietinėle pasipuošė, nors man jos nereikėjo :)



Biskvitui:
  • 7 kiaušiniai
  • 7 šaukštai cukraus
  • 7 šaukštai miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • nedidelė saujelė spanguolių

Pertepimui:
  • 0,5 litro kefyro
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 8 šaukšteliai želatinos

keli šaukštai uogienės arba šaldytų trintų uogų, pageidautina saldžių.

Mama Laima  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą