2013 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis

Pyragas su varške



Trapiai tešlai :
200 g miltų,
90 g cukraus,
100 g sviesto,
1 kiaušinis,
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
1 šaukštas vandens,
vanilino.

Varškės kremui :
200 g varškės,
90 g cukraus,
80 g sviesto,
20 g miltų,
4 kiaušiniai,
vanilino.
Pertepimui pora šaukštų rūgštesnės uogienės ar marmelado.

Pirmiausia pasidarom pyrago padą : sviestą ir cukrų plakti, įmušant kiaušinius, beriam vaniliną, įpilam vandens. Miltus persijojam, sumaišom su kepimo milteliais ir atsargiai suminkom tešlą. Jei reikia panaudojam dar saujelę miltų. Bet tešla ir neturi gautis labai kieta.
Skardos reiktų aukštesniais kraštais. Paimam kepimo popieriaus, pasižymim kokio dydžio mūsų skarda ir ant jo iškart iškočiojam tešlą maždaug 1 cm storio. Paskui taip iškočiotas "blynas" labai lengvai persikelia į skardą. Jį su šakute subadom. Kepam 200 l tem 10-12 min., kol apkepa. Ištraukiam ir ataušinam.


Ataušusį blyną aptepam uogiene, aš naudojau apelsinų - rabarbarų, skonio nesugadino.
Kiaušinių baltymus atskiriam nuo trynių, atidedam ir 30 g cukraus. Likusį cukrų, varškę,sviestą, trynius, vaniliną išplakam iki purumo. Atskirai išplakam baltymus su cukrumi. Į varškės masę pilam pusę baltymų, sumaišom tada pilam miltus, sumaišom tą patį padarom ir su likusiais baltymais.
Gautą masę pilam ant papločio, išlyginam ir šaunam į iki 190 l įkaitintą orkaitę. Kepa 25-30 min.
Receptą radau senuose užrašuose, anais laikais šis pyragas vadinosi "Palangos varškėtis". Galbūt kas panorės prisiminti vaikystės, jaunystės skonį :)
Mama Zita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą