2021 m. rugsėjo 23 d., ketvirtadienis

Kaip bendrauti, kai nėra apie ką kalbėti?

 

Iš šalies atrodo, kad bendrauti turėtų būti itin lengva. Tačiau, su kuo bebendraučiau, man palaikyti pokalbį yra iššūkis. Man rūpi, man įdomu, bet nemoku to parodyti, nemoku išsireikšti, išrutulioti pokalbio, kad jis būtų ne toks paviršutiniškas. Aišku, labai priklauso ir nuo žmogaus su kuriuo bendrauju. Karts nuo karto sulaukiu klausimo, ar verta iš vis palaikyti ryšį jei nėra apie ką kalbėti? Kalbėti apie nieką man, paprasčiausiai, neįdomu. Jei santykiai džiugina, aišku verta! Bet, tada kyla klausimas, kaip bendrauti, kai nėra apie ką kalbėti?




Aktyvios veiklos kartu ne tik geriau užsifiksuoja atmintyje, bet ir sukuria erdvę kurioje vystosi pokalbiai apie dalykus, kurie šiaip į galvą nė nešautų. Bendros išvykos, naujos patirtys... Jei pokalbiai ir nesirutulioja, juk smagu kartu patirti ar pamatyti kažką įdomaus, naujo.

Per kelias dienas, gyvenant kartu, galima pamatyti vienas kito buitį, kasdienius įpročius, o su laiku jie juk keičiasi.

Deja, ne visada išeina pakankamai bendrauti gyvai, tačiau virtualus bendravimas, klausimai kaip sekasi ir ką veiki, irgi ne visada produktyvus būdas palaikyti ryšį. Telieka žaisti:

Apsikeisti klausimais. Sutarti taisykles (pvz. klausimai "O tu?" draudžiami) ir atsakius į klausimą paklausti kitokio klausimo. Jei sunku sugalvoti klausimus, internetas pilnas pavyzdžių: rimtų ir komiškų.

Apsikeisti akimirkomis iš kasdienybės. Manau daugelis vis kažką nufotografuojame ar nufilmuojame kiekvieną dieną, tais kadrais galime pasidalinti ir su draugais ar šeimos nariais, kad ir kokie banalūs ir nereikšmingi atrodo, tai vis tiek kito žmogaus įtraukimas į savo gyvenimą. Smagiau, kai dalinasi abi pusės.

Apsikeisti meninėmis nuotraukomis. Dar reiks išbandyti, bet, kai man patinka fotografija, manau būtų smagu nufotografavus pagal pateiktą užduotį (ne tik ką, bet ir kaip), užduoti kitokią užduotį fotografijai. Tokiam žaidimui, tikriausiai, abi pusės turėtų domėtis fotografija.

Iš musės padaryti dramblį. Žmonės mėgsta į klausimus atsakyti trumpai. Juk klausimą "Kaip sekasi?" tikrai atsako vienas žodis "Gerai." Jei abi pusės atsako vienodai, tai pokalbis kaip ir baigtas, taip? Reikia atsakyti į klausimą kuo smulkiau ir pasismulkinti (klausimais) į kito žmogaus atsakymą. Atrodo savaime suprantama, ne? Man visad reikia priminimo.

Bendravimo būdai, kurie MAN neveikia, bet gal kitiems tiktų?

Dalintis straipsniais ir juos aptarti. Tikrai vertinu, kai žmonės dalinasi jiems įdomia informacija. Ar informacija, kuri jiems atrodo, kad man naudinga/įdomi, deja aš jiems neturiu laiko. Jei man reikia info, tai  aš paklausiu ar susirandu internetu pati... Jei laiko yra, kodėl gi ne?

 

Žaisti virtualius žaidimus. Nors pati tam laiko nerandu, iki šiol atsimenu virtualų žaidimą šachmatais, kurį pasiūlė vienas iš mano draugų. O susitikus gyvai, stalo žaidimai visada užpildys nejaukią tylą. 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą