2016 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Neplanuotas kelionės pratęsimas. Dubingių karčiama. Gurakalnės pelkė. Liudgardo šlaitas.


Palaipioję po Dubingių piliavietės kalnelius, pasivaikščioję Jurkiškio upelio takais, pasigrožėję gamta, papietavę (maisto buvome įsidėję savo, tad piknikas vyko ant stovėjimo aikštelėje įrengtų stalų), nuvykome į Dubingių žirgyną.  Apie jį jau esu rašiusi -> Apsilankymas Dubingių piliavietėje bei žirgyne , tad nesikartosiu. Tiesiog labai graži vieta ramiam pasibuvimui, gyvūnų stebėjimui, ir šiuo metu dar gražinama. Intensyviai vyksta darbai, daroma kažkas panašaus į alpinariumus.
Ką buvome įtraukę į šios dienos planus, tą jau aplankėme. Sustojome Dubingių centre, geltonų rožių apsuptyje, atsigaivinti ledais. Besimėgaujant rožių kvapais ir besigaivinant ledais kilo mintis užeiti į Dubingių karčiamą, mat ji stūksojo mums priešais akis. Lankymas pasirodo yra nemokamas, na nebent reikalinga gido paslauga, mes kažkaip labai puikiai susisukame ir be gidų. Beje gidas, už atitinkamą mokestį, gali jus palydėti ir Jurkiškio upelio pažintiniu taku. (Bent jau taip girdėjau, mes šia paslauga taip pat nesinaudojome).

Ką pamatėme Dubingių karčiamoje? 


Labai patiko žaidimų siena „Žaisk, pažink, atrask!“, specialiu pulteliu nuskanavus ženklą užduodamas klausimas (susijęs su Dubingių lankytinomis vietomis) su trim atsakymo variantais... Reik paspausti teisingą atsakymą, atsakius neteisingai parodo teisingą atsakymą. Puiki proga susipažinti su Dubingių  lankytinom vietom ;). 



Šalia yra stendas kuriame sužymėtos visos Dubingių lankytinos vietos ir trumpai aprašyta. Viskas kompiuterizuota. Labai patogu. Taip atradome vietas kurias taip pat nusprendėme aplankyti. Apie jas šiek tiek vėliau. Dar patiko idėja žaidimui, kurią galima pasidaryti ir savo kieme. 



Užlipus į antrą aukštą yra „gamtos biblioteka“. Iš sienos ištraukiamos lentelės supažindina su augmenija ir pan. Tikrai puiki idėja.




Taip pat yra stendas nurodantis koks daiktas per kiek laiko suyra .. Tai puiki pamoka šiukšlintojams ;).




Taip pat radome paslapčių smėlio dėžę. Yra šepečiai su kuriais prasklaidžius smėliuką galima rasti įvairių senienų likučių. Vaikams tai labai smagi pramoga. 




Pasirašėme į svečių knygą ir pirmyn į dar dviejų lankytinų vietų paiešką. Tai Gurakalnės pelkė bei Liudgardo šlaitas. Nors rodos išstudijavome Dubingių karčiamoje esantį žemėlapį, bet paieškos vėl užtruko. Jokių pakelės nuorodų nėra. Pasivažinėję pirmyn atgal tuo pačiu keliuku, sustojome prie girininkijos ir ten paklausę kur tai galėtume rasti, pagaliau gavome atsakymą. Važiuojant keliu Dubingiai – Joniškis, už maždaug 3 km nuo Dubingių dešinėje pusėje pamatysite informacinį ženklą „Poilsio centras Dubingiai“, ten ir sukite. Pavažiavus apie 1,5 km pamatysite informacines rodykles. 



Gurakalnės pelkė. 


Miško keliuku paėjus apie 0,5 km rasite per pelkę vedantį tiltelį. Na pelkė ir yra pelkė, tad ten mus „suvalgė“ uodai.  Būtinai turėkite purškalus su savimi. Įspūdžiai apie pelkę? Na pelkė kaip pelkė. Tikėjomės nors jau žaltį sutikti... ;) 





Gera idėja ant medžių sukabinti rodykles nurodančias kryptį kur eiti.. kitaip nežinia kur galima nuklysti. Taip pat, prie medžių su rodyklėmis, radom kelias užduotėles kurias bandėme įveikti ;).

 
Kitoje kelio pusėje yra Liudgardo šlaitas. 



Takas taip pat pažymėtas ant medžių pritaisytomis rodyklėmis.

Šlaitas iš ties didžiulis, tik gaila vaizdą užstoja medžių lapai. Rudenį ar tai ankstyvą pavasarį turėtų atsiverti iš ties įspūdingas vaizdas. Laiptų skaičius nežinomas... Bet jų DAUG !!! 






Štai ir baigėsi mūsų kelionė. Prie Dubingių tilto esančioje pavėsinėje pavakarieniavome. Vakarienė ant ežero kranto, su nuostabia, kantria kompanija .. Ar kas gali būti smagiau?
 
Ačiū šauniajai kompanijai! ;)

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą