2016 m. liepos 13 d., trečiadienis

Jurkiškio upelio pažintinis takas. Dubingiai

Dar viena graži diena, dar viena lankytina vieta. Tai Jurkiškio upelio pažintinis takas. Kai tik pamačiau internete šio upelio nuotraukas be abejonių mintyse pagalvojau – noriu ten! Dubingiuose esu buvusi ne vieną kartą, bet apie šį upeliuką nieko nebuvau girdėjusi.

Upeliuko pažintinio tako paieškos sakyčiau šiek tiek užtruko. Važiuojant nuo Molėtų pusės nuorodos nesimato, tad savaime suprantama mes posūkį pravažiavome. Važiuojant nuo Dubingių miestelio (link Bijutiškio) nuorodą jau galima pastebėti. Nuo nuorodos iki upeliuko apie 4 km kelio, "gabaliukas" žvyrkelio, "gabalas" miško keliuko. Buvom net spėję sudvejoti ar tikrai ten važiuojame. Bet netrukus pamatėme didžiulę stovėjimo aikštelę, kurioje įrengti suolai su stalais. Kur nepažvelgsi ten laiptai, laipteliai.




Pagal toliau esančias takelio krypties nuorodų rodykles, pasirodo žygį pradėjome nuo takelio pabaigos. Tako pabaiga, mums labiau priminė tako pradžią. Na, bet manau vaizdai nuo to tikrai nepasikeitė.

Tako pabaiga, o mums pradžia prasidėjo stačiais laiptais. 


Patiko tai, kad įrengus taką gamtos grožis paliktas natūralus, laukinė gamta. Gamta sutvarkyta, bet perdėtai neišpuoselėta. Paliktos medžių nuolaužos užvirtusios ant upeliuko. Tiesa upelis šiuo metu nusekęs, tai ir to grožio šiek tiek mažiau. Upelio ilgis 1,2 km.



Yra informaciniai stendai, kuriuose trumpai aprašyta apie patį upelį, augalus, gyvūnus... 



Užkopus į kalniuką yra laiptai nusileidžiantys šiek tiek nuo šlaito, ten įrengta apžvalgos aikštelė primenanti gamtos balkoną. Atsiveria labai gražus vaizdas. Ankstyvą pavasarį manau čia daug įspūdingiau. Tad tikrai dar čia apsilankysiu.



Keliaujant takeliu toliau atsiveria dar gražesni vaizdai ... Nuliptų ir užliptų laiptelių skaičių jau pametėme...





Jurkiškio upelio vagoje guli didžiulis akmuo – valstybės saugomas gamtos paveldo objektas, kurio apimtis daugiau kaip 5 m. Akmuo yra vadinamas Suomis arba Puntuko vaikas.




Labai smagi idėja per nugriuvusius medžius nutiesti tiltukus.


Tikrai dar čia grįšiu ;) 
Esant Dubingiuose dar būtina aplankyti-> Dubingių piliavietė bei žirgynas.

Papildyta 2016.10.02





Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą