Nesu nusistačiusi prieš parduotuvėje pirktą varškę, bet dažniau
pasidarau jos namie pati. Sakoma dėl skonio nesiginčijama, bet pačios
daryta varškė gaunasi iš ties skanesnė. O ir ją padaryt nieko sudėtingo ir
sunkaus.
Tai gi, jeigu norėsite pasigaminti jos patys, jums reikės tik pieno. Tiesa,
parduotuvėje pirkto pieno ar kefyro geriau nenaudoti. Tam labiau tiks
tikras, kaimiškas, pirktas iš ūkininko ar kaime gyvenančios močiutės
lauktuvių įduotas.
Pirmiausia dalį pieno reikia surauginti. Rauginama pastačius
šiltoje vietoje, prie radiatoriaus ar ant saulėtos palangės. Tai užtruks 1-3 dienas. Kai jau rūgpienis paruoštas į puodą įpilkit
saldaus pieno. Jį pakaitinkite, bet neužvirinkite. Į karštą pieną supilkite
rūgpienį ir dar pakaitinkite, kartais pamaišant, kol pasidaro
varškė (atsiskiria žalsvos spalvos išrūgos).
Gautą varškę supilkite į sietelį
ir leiskite nuvarvėti.
Proporcijos, na pavyzdžiui šiandien supyliau apie 1 l saldaus pieno ir
apie 2 litrus rūgpienio, gavosi 400 g varškės. Tiesa, koks kiekis varškės
ir kokia ji - biresnė ar tąsesnė gausis, priklauso nuo pačio
pieno. Skirtingų karvučių pieno truputį skirtingi rezultatai būna.
Kitos šeimininkės traukindamos varškę saldaus pieno nenaudoja, kaitina iš
karto rūgpienį. O tam, kad pienas greičiau surūgtų į jį beria citrinos
rūgštelės ar jos sulčių įpila. Bet aš darau taip kaip išmokau iš savo
mamos, o ji turbūt iš savosios. Turiu kantrybės palaukti kol pienas
surūgsta natūraliai ir įpilant saldaus pieno varškė nebūna tokia rūgšti.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą