2016 m. vasario 17 d., trečiadienis

Naminė varškė

Nesu nusistačiusi prieš parduotuvėje pirktą varškę, bet dažniau pasidarau jos namie pati. Sakoma dėl skonio nesiginčijama, bet pačios daryta varškė gaunasi iš ties skanesnė. O ir ją padaryt nieko sudėtingo ir sunkaus.



Tai gi, jeigu norėsite pasigaminti jos patys, jums reikės tik pieno. Tiesa, parduotuvėje pirkto pieno ar kefyro geriau nenaudoti. Tam labiau tiks tikras, kaimiškas, pirktas iš ūkininko ar kaime gyvenančios močiutės lauktuvių įduotas.
Pirmiausia dalį pieno reikia surauginti. Rauginama pastačius šiltoje vietoje, prie radiatoriaus ar ant saulėtos palangės. Tai užtruks 1-3 dienas. Kai jau rūgpienis paruoštas į puodą įpilkit saldaus pieno. Jį  pakaitinkite, bet neužvirinkite. Į karštą pieną supilkite rūgpienį ir dar pakaitinkite, kartais pamaišant, kol pasidaro varškė (atsiskiria žalsvos spalvos išrūgos).




Gautą varškę supilkite į sietelį ir leiskite nuvarvėti.
Proporcijos, na pavyzdžiui šiandien supyliau apie 1 l saldaus pieno ir apie 2 litrus rūgpienio, gavosi 400 g varškės. Tiesa, koks kiekis varškės ir kokia ji - biresnė ar tąsesnė gausis, priklauso nuo pačio pieno. Skirtingų karvučių pieno truputį skirtingi rezultatai būna.
Kitos šeimininkės traukindamos varškę saldaus pieno nenaudoja, kaitina iš karto rūgpienį. O tam, kad pienas greičiau surūgtų į jį beria citrinos rūgštelės ar jos sulčių įpila. Bet aš darau taip kaip išmokau iš savo mamos, o ji turbūt iš savosios. Turiu kantrybės palaukti kol pienas surūgsta natūraliai ir įpilant saldaus pieno varškė nebūna tokia rūgšti.



Mama Zita 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą