2021 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Kodėl svarbu pažinti mus supančius žmones?

 

Vieną dieną mane pasiekė teiginys, kad esame kelių savo artimiausių žmonių vidurkis. Pradėjusi savo aplinkoje ieškoti savęs, radau iš ties daug panašumų. Tiek teigiamų, tiek neigiamų. Ši patirtis leido man suvokti, kad, pažinti mus supančius žmones, yra be galo svarbu. Kodėl?

Mes esame socialios būtybės ir norime to ar ne, bet, dažniausiai, gyvename žmonių apsuptyje. Vienus pažįstame geriau, kitus mažiau, o kažką tiesiog išskiriam iš minios, ne visada žinodami jų vardus. Retas iš mūsų renkasi žmones su kuriais leisti laiką. Dažniausiai pasitenkiname tais, kurie, be didesnių pastangų, visada šalia. Dauguma nė nesigiliname į mus supančius žmones. Nesigiliname, nebent tai daryti priverčia situacija. To pasekoje, niekada iki galo nepažįstame tų, kurie stipriai įtakoja mūsų gyvenimus. Nematome kokią įtaką jie daro savo žodžiais ir veiksmais.




Analizuodama mane supančių žmonių žodžius, veiksmus ir lygindama juos su savaisiais, aš įsitikinau, kad ne veltui yra pasakymas “pasakyk, kas tavo draugai, aš pasakysiu, kas tu esi”. Tiek iš to unikalumo, taip? Žinoma, mus labiausiai traukia tie žmonės, kurių esminės vertybės dera su mūsiškėmis, net jei jų nesame apsibrėžę. Aš manau, kad būtent taip mūsų gyvenime atsiranda vienas kitas iš tiesų artimas ir labai geras draugas. Tačiau, dažniausiai, esame priversti leisti laiką su visiškai su mumis nederančiais žmonėmis. Mokykla, universitetas, užklasinė veikla, darbas, kartais net šeima. Ir norime to ar ne, kuo daugiau bendraujame su jais, tuo daugiau savybių iš jų perimame.

Mūsų gyvenimuose pasitaiko įvairiausių žmonių, kurie atlieka didžiulį vaidmenį formuojant mūsų asmenybes, o mes nė nežinome, kokį rezultatą jie palieka. Ir iš tikro, kaip galima žinoti, kas kokią įtaką mums daro, jei nesistengiam iš ties pažinti tų, kurie dalyvauja mūsų gyvenimuose? Jei į savo kasdienybę įsileidžiame visus, kas parodo didesnį susidomėjimą, ir matom tik tai, kas mums iš ties rėžia akį, visa kitą užliedami savo interpretacijomis ir lūkesčiais? Nė nežinom, kuris, iš aplinkoje esančių žmonių, daro gerą įtaką, o kuris blogą...

Domėtis kitais reiškia augti pačiam. Kad pažintume save, kad įžvelgtume savo stiprybes ir silpnybes, kad suprastume ar judam mums priimtinu gyvenimo keliu, mes turime domėtis mus supančiais žmonėmis. Turime stebėti, klausti, gal būt net pasistengti juose įžvelgti save. Mes turime analizuoti jų mintis bei veiksmus ir pasidaryti išvadas.


Svarbu pažinti mus supančius žmones tam, kad galėtume pamatyti save iš šalies, tam, kad išgrynintume savąjį aš. Kad galėtume apsupti save žmonėmis, kurie sustiprintų mūsų pliusus ir atsvertų mūsų minusus. Tuo pačiu palaikyti atstumą nuo tų, kurie, sąmoningai ar ne, gadina mus ir savo įtaka tempia mus žemyn.

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą