2021 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Kaip suaugusiam užmegzti draugystę?

 


Prieš kelis metus kiekvienam sutiktam deklaravau, kad neturiu draugų. Nežinojau ką daugiau daryti, apart skųstis nemalonia padėtimi. Buvo be galo baisu suvokus, kad aš visai viena, nes įpusėjus trečią dešimtį, naujų, taip reikalingų santykių užmezgimas atrodė tiesiog neįmanomas... Juk visi tokiam amžiuje jau turi nusistovėjusius draugų ratus ar bent jau tuos vienintelius geriausius draugus, kurių iškeisti ar papildyti nė mintis nekyla. Bet štai - vienos rankos neužtenka suskaičiuoti žmonėms, kuriuos dabar laikau draugais! Dabar aš esu tas žmogus su nusistovėjusiu draugų ratu, kuriam nė nekyla mintis juos iškeisti ar papildyti. Bet, kadangi turiu patirties būvimo visai vienai už tokio rato ribų, noriu pasidalinti mintimis, kaip gi galima būtų tapti mano draugu\-e?

Rodyk iniciatyvą. Aš turiu, ką pasikviesti kavos. Turiu, ką pasikviesti pasivaikščiojimui. Turiu su kuo papramogauti, su kuo pakeliauti... Aš tikrai turiu kam išsikalbėti! Pareiškimas, kad bet kada išklausysi, tavęs automatiškai prioritetu nepadaro. Aš ir taip nespėju pasipasakoti visiems, kuriems noriu. Rašyk, kalbėk, siūlyk, nes kitaip apie tave galiu nė nepagalvoti. Ne dėl to, kad tu kažkuo netinkamas, bet dėl to, kad prioritizuoju artimesnius, labiau mano gyvenime figūruojančius žmones. Natūralu!

Sudomink. Man neįdomu kaip tau sekasi, man tu svetimas. Man neįdomu klausyti apie tavo vaikus, apie buitį, apie tau nepatinkantį darbą, apie šeimynines dramas ar kaip aukojiesi dėl draugų, o jie tavęs neįvertina... Prisiklausius tokių istorijų esu tiek, kad man jau jos visos vienodos. Papasakok man apie savo gyvenimo kelią ir kaip jis įtakojo tavo asmenybę? Pasidalink su manimi savo didžiausiomis svajonėmis ir ką darai, kad jų pasiektum? Pasakyk man kažką, ko niekam dar nesi sakęs... 

Būk naudingas. Tikrai nekalbu apie materialinę naudą. Manęs nenupirksi. Naudą matuoju (taip, santykius analizuoju ir matuoju) tuo, kiek ir kaip efektyviai žmogus dalyvauja mano gyvenime, kaip stipriai prisideda jis prie mano asmeninio ar profesinio tobulėjimo, kokius jausmus sukelia pokalbiai, praleistas laikas kartu... Kaip greitai jo pasigendu! Kuo naudingesnis žmogus, tuo labiau aš jį pati įtraukiu į savo gyvenimą, jei tik jis nori. Be viso to, tavo figūravimas niekuo neišsiskiria iš atsitiktinių susitikimų su visiškai svetimais žmonėmis, kurie nėra ir nebus prioritetas.

Ne visiems nuskyla dar ankstyvoje vaikystėje susirasti nerealius draugus ir su jais palaikyti artimus santykius iki grabo lenta išskirs... Keičiamės mes, mūsų interesai ir prioritetai, keičiasi aplinkybės ir galimybės... Santykiai įsižiebia ir su laiku išblėsta. Nereikia liūdėti dėl to, kas baigėsi, reikia vertinti tai kas buvo ir judėti į priekį. Būdai, kaip tapti mano draugu/-e, tik naudingas pavyzdys, kuris turėtų padėti susirasti tikrų, ilgalaikių draugų tiems, kurie šiuo metu susiduria su vienišumo problema.

 Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą