2020 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

Nauji metai Rygoje 2019-2020, aplankant Siguldą bei Jelgavą


Dar vieni nauji metai sutikti svetur. Šį kartą viskas vyko ekspromtu, nes nežinojom ar visiems norintiems, vienu metu pavyks ištrūkti iš darbų. Susiklosčius palankioms aplinkybėms jau rinkomės iš to kas likę. Taigi, dar pasigavome dviejų dienų kelionę į Rygą aplankant Siguldą ir Jelgavą. Vėlgi pasirinkimas išpuolė toje pačioje kelionių agentūroje, kaip ir mano visos kelionės.
Pirmoji diena.
Kaip visada, išvykome iš Vilniaus. Važiavome į  Sigulda, kuri įsikūrusi Gaujos upės slėnyje. Sakoma, kad tai vienas gražiausių Latvijos miestų, tikriausiai dėl ten esančių gražių slėnių.  Pirmas sustojimas Turaidos muziejų-rezervatas. Kuriame, gidės pagalba, susipažinome su 1000 metų laikotarpio įvykiais, dailės ir archeologijos ekspozicijomis, viduramžių pilimi, bažnyčia, dvaru. Kas norėjo, o mes tikrai norėjome, lipo į bokštelį pasigrožėti apylinkėmis iš aukštai.








Laiptai į bokštelį



Bažnytėlėje

Bažnytėlėje


Toliau lankėme Gūtmanio olą. Ji yra Siguldoje, dešiniajame Gaujos senvagės krante, netoli Turaidos. Ola pradėjo formuotis prieš 10 000 metų, poledynmečio vandenims graužiantis į smiltainio uolas. Tai senovės kulto vieta ir saugomas geologinis objektas. Jos aukštis – 10 m, plotis – 12 m, gylis – 18,8 m. Gūtmanio ola garsi ir jos sienose esančiais įrašais. Seniausi iš jų datuojami 1668 ir 1677 m.
Sako, kad tai yra didžiausia ola Baltijos šalyse ir seniausias turizmo objektas Latvijoje. Gūtmanio olos pavadinimas susijęs su mistiniais kulto ritualais ir tikėjimu, kad joje esančio šaltinio vanduo turi gydomųjų galių. Gūtmanio ola – išvertus iš vokiečių kalbos reiškia gero vyro olą. Čia gimė legenda apie Tuirados rožę, gražią merginą, kuri nusprendė geriau mirti, nei prarasti garbę.






Temstant lekiame į Rygą. Apsistojame viešbutyje -> NB hotel. Viešbutukas, kaip turistinės klasės, tai visai neblogas, nors girdėjau kiti skundėsi kiaurais langais ar netvarka. Mums pakliuvo gan tvarkingas kambarėlis, neskaitant voriuko įsitaisiusio vonios kambaryje ir šiek tiek pateptų sienų. Pusryčiai sakyčiau puikūs, tikrai sočiai ir skaniai pavalgėme. 


 Tai gi, pailsime, atsigauname, sušylame ir lekiame pasivaikščioti po šventiškai pasipuošusią Rygą. Aplankėme Rygos pilis, evangelikų liuteronų katedrą, rotušės aikštę, „Namą su katinu“, gynybinės sienos likučius, Laisvės paminklą ir kitas mieto įžymybes. Užsukome į Mugę karštos arbatos ir karamelinių vafliukų. Pats miestas labai gražiai pasipuošęs. 












Naujus sutikome krantinėje. Smagu, kad įėjimas tik pro patikrą, tai galima buvo drąsiai jaustis be „bambioškių“ po kojomis ar ant galvos. Fejerverkai labai gražūs.





Antroji diena. Skanūs ir gausūs pusryčiai. Trumpas apsilankymas Jelgavoje. Ir kelionė namo.





Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą