2020 m. sausio 19 d., sekmadienis

Topinambų salotos



  • Morka (tarkuota)
  • Topinambas (tarkuotas)
  • Konservuoti kukurūzai
  • Obuolys
  • Majonezas.




Kiek girdėjau, tai topinambus rekomenduojama valgyti šviežius, neapdorotus nors galima ir virti, troškinti, kepti, džiovinti. Tačiau tie, kas valgote  topinambus manau nepaneigsite, kad jie skaniausi, visgi yra žali/švieži - įvairiose mišrainėse/salotose. Taigi, imame gumbus, obuolius  ir morkas juos nuluptam, nuplaunam, sutarkuojam norimo stambumo tarka. Suberiame kukurūzus ir viską sumaišome, su majonezu. Skanaus!



Truputi medžiagos apie "Topinambus"
Bulvinė saulėgrąža – lietuviams gerai žinomas augalas.
Jos gumbais – topinambais – ne vienas gardžiuojasi pavasarį.  Bet ar visi žino, kokios jų gydomosios savybės?
Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.
Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus užmiršta.
Topinambuose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.
Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. Taigi ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito – baisios ligos, dėl kurios sutirštėjęs kraujas užkemša kraujagysles. Topinambuose yra daug mineralinių druskų. Juose ypač daug kalio druskos – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šių gumbų šviežių sulčių.
Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai vartojami topinambai (arba jų užpilas, bulvinės saulėgrąžos žiedų ar lapų arbata) yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra dėl šio augalo savybės valyti organizmą.
Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 g du kartus per dieną šviežių topinambų – aterosklerozė jums negresia.
Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių.
Parengė R. Ukrinaitė

Eliza

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą