2018 m. balandžio 3 d., antradienis

Žindymo nutraukimas


Panašu, kad sprendimas nutraukti žindymą šovė į galvą pačiu netinkamiausiu laiku. Esu pridarius krūvą klaidų, adaptuojant vaiką tik pradėtam lankyti darželyje, kurios jau kelia vaikui per daug streso. Dukrytei tuo metu kaip tik dygo dantis, o tokiais atvejais žindymas veiksmingiausias nusiraminimo būdas. Tačiau grįžus namo, po nenusisekusio palikimo pietų miegui darželyje, nusprendžiau, kad nuo šiandien migdysiu vaiką sėdėdama šalia. Mat iki šiol migdydavau žindydama.

Niekada neraminau vaiko isterijų  žindymu, filmukais ar dalykais, kurie tas isterijas išprovakuodavo. O, po patirto streso ją migdant svetimoje vietoje, tarp svetimų žmonių, grįžus namo ir pagaliau atsipalaidavus - isterijos tapo nesuvaldomos. Vaikui reikėjo išsilieti. Kadagi tą dieną Aliza nurimo tik užsnūdus, nė nebuvo progos persigalvoti dėl apsisprendimo migdyti ją tiesiog sėdint šalia. Kad vaikas miegotų darželyje, reikia atpratinti ją nuo miegojimo kartu, užmigimo su krūtimi. Intuicija kuždėjo, kad būtent šiandien reiktų nustoti žindyti visai. Dvejonių turėjau daug, suprantu, kad galima buvo laipsniškai sumažinti žindymų kiekį, bet, gal ir savanaudiškais tikslais, nusprendžiau netampyti gumos...

Noriu iš anksto atsiprašyti savo vaiko, jei įtaisiau jai kokią traumą, tačiau tikiuosi, kad viską dar pavyks užglaistyti ateityje. Sutinku, kad tai buvo neapgalvotas, nesuplanuotas, impulsyvus sprendimas, keliantis daug dvejonių, bet jaučiu, kad pasielgiau teisingai.

Šiuo mums abiems sunkiu periodu, labai pasitarnauja dukrytės tėtis. Gal kartais persistengia su savo rūpesčiu, pasiduodamas vaiko manipuliacijom tik pratęsdamas permainų keliamus skausmus, bet jei ne jis, Aliza neturėtų į ką atsiremti, kai mama "skriaudžia". Mano vyras su džiaugsmu eina su dukryte miegoti, ją pasupuoja, jai dainuoja ir ją glosto, kol abu saldžiai nulūžta. Prisipažinsiu, pavydu, kai vaikas eidamas miegot man net nesileidžia priliečiamas, o tėčiui verkdama užgriūna ant galvos, parodydama, kad padėtų jai užmigti... Taip tie tėčiai ir tampa mylimesni.



Nutraukus žindymą Aliza pradėjo vartoti žymiai daugiau vandens. Pradėjo ir daugiau valgyti, greičiau išalkti. Pabudus naktį vietoj krūties Aliza pasitenkina ir buteliuku vandens. Atsigeria ir miega toliau. Keliasi anksčiau, nes alkis nugali miegą.  Mums tai tik į naudą, nes į darželį reikia nusigauti dar iki pusės devynių ryto. Su skausmingomis, kietėjančiomis krūtimis, su besiformuojančiais guzeliais kovojau savarankiškais masažais ir elastiniu bintu. Kadangi kopūsto, kurį galėčiau pašildyti ir prisdėti kaip kompresą, neturėjau, pasinaudojau patarimu, nutraukus pieną tvirtai krūtinę apvynioti elastiniu bintu ir taip pabūti bent pora dienų. Nesu tikra, kad padėjo būtent jis, juk kiekvienai moteriai kitaip, bet tikrai nepakenkė, lyg ir nieko neužspaudžiau.

Visada sakiau, kad žindysiu Alizą tol, kol tai darydama jausiuosi patogiai. Žinau, kad yra žmonių, kuriems atrodo, kad aš jau per ilgai tuo užsiimu, atsiras ir tokių, kuriems atrodys jog per anksti nutraukiau, bet tai mano sprendimas, mano laikas, mano galimos klaidos...


Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą