Tai puikus būdas sunaudoti gausesnį obuolių derlių. Man šis sūris tinka ir prie kavos, ir šiaip paskanauti, kai norisi kažko skanaus, ar saldaus. Taip pat puikiai tinka pavaišinti užsukusį svečią.
Reikia:
- 3,5 kg obuolių,
- 200 g cukraus.
Obuolius nulupau, supjausčiau skiltelėmis. Jas užpyliau
cukrumi ir palikau parai (laikiau
kambario temperatūroje), kad išsiskirtų sultys.
Kitą dieną
obuolius gerai
nusunkiau, o gautą sirupą virinau atvirame storadugniame puode kol jo liko
ne daugiau kaip trečdalis. Virimo laikas priklauso nuo to, kiek
sultingi buvo obuoliai ir kiek tų sulčių išsiskyrė. Aš viriau apie 15
min.
Tada supyliau obuolius ir virinau toliau, nuolat maišiau
(mediniu šaukštu) kol obuoliai sukrito, o masė ėmė tirštėti (apie 1 -
1,5 val.). Ir vėl gi, virimo laikas priklauso nuo obuolių rūšies, jų
kiekio
ir ugnies intensyvumo. Jei virsite ant didelės ugnies, tai masė labai
taškysis (ypač, jei obuoliai sultingi).
Jei
virsite ant mažesnės ugnies, mažiau taškysis, bet ilgiau virs. Ant kokios ugnies bevirsite,
vis vien
teks maišyti pastoviai, nes atsitraukus nuo puodo obuolienė gali greit
prisvilti. Į pabaigą dėjau saulėgąžų, galima dėti ir
riešutų, spanguolių ar razinų, sūris nuo to bus tik dar skanesnis.
Sūris būna išviręs tada, kai perbraukus per puodo vidurį masė nesubėga atgal. Atvėsusią sūrio masę supilsčiau į sūrmaišius ir porai valandų paspaudžiau. Išėmusi iš sūrmaišių, juos dar kelias dienas laikiau sausai padėtus, kas kart pavartydama.
Skanaus.
Mama Inga
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą