2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis

Šv. Kūčių burtai ir stebuklai...



Beliko vos kelios dienelės ir sulauksime šv. Kūčių ir šv. Kalėdų. Turbūt kiekviena šeima turi savo tradicijų, papročių. Per daugelį metų vienos tradicijos, kurių laikėsi mūsų protėviai, pasimiršo, atsirado naujų. Ko gero nieko blogo tame, juk svarbiausia, kad širdyje nepritrūktų tikėjimo, gerumo ir atjautos. Puiki proga nors kartą metuose, žiūrint į žvakelės liepsną, apvalyti mintis, atleisti tiems, kas mus įskaudino, paprašyti atleidimo tų, kuriems piktą padarėm mes, ir laukti, tikėti ateinančių stebuklu.

Truputis mūsų prosenelių tradicijų istorijos

Jie stengdavosi iki Kūčių baigti visus svarbesnius darbus, grąžinti skolas, susitaikyti, jei buvo su kokiu kaimynu susipykę. Ypač negalima bartis Kūčių dieną, nes tada visus metus barniai lydės. Taip pat negalima skaldyti malkų, malti, daryti kitų triukšmingų darbų, kad neprišauktum vasarai audrų.
Kūčių dieną valgydavo mažai, pasninkaudavo. Prie stalo sėsdavo patekėjus Vakarinei žvaigždei. Ant stalo po staltiese paklodavo kuokštelį šieno. Patiekalų stengdavosi padaryti 12, tiek, kiek metuose mėnesių. Po vakarienės stalo nenukraustydavo, tikėjo, kad naktį ateina mirusiųjų vėlės. Taip pat vakarienės maisto po truputį padalydavo gyvuliams.
Šienas po staltiese simbolizuoja Kristaus gimimą ant šieno. Po vakarienės jį panaudodavo burtams - kas ilgiausią ištraukia, ilgiausiai ir gyvens, kieno storiausias - laimingas bus, kuri netekėjusi mergina trumpiausią ištrauks - greit ištekės.
Jei kompanijoje yra kelios netekėjusios merginos, o aplink laksto šuniukas, galima paimti kiekvienai po kūčiuką (šližiuką) ir padėti ant slenksčio, pakviest šuniuką ir kurios kūčiuką jis pirmiausiai suės - ta pirma ištekės.
***
O va šituos burtus tai savo kailiu išbandžiau ir teisybę jie išpranašavo: kada antrą pusę kitąmet sutiksiu, jog kelionė užsienin laukia, iš kur bus ir koks mano vyro vardas bus.
Pirmiausia apie vardus. Tam reikia prisikarpyti daug lapelių, prirašyti ant jų vaikinų vardų ir pasidėti po pagalve. Kalėdų rytą ištraukti vieną ir sužinoti būsimojo vardą :)
Sužinoti, ar kitąmet porą susirasi, galima parnešus namo glėbį malkų - jei porinis skaičius - didelė tikimybė porą susirasti. Arba tvoros strypus apglėbti ir skaičiuoti, ar porinis. Dar klausyti - kurioje pusėje šuo loja - iš tos pusės ir vyras bus.
Būrimas vašku: reikia žvakigalį ištirpinti, paimti kitą dubenį su vandeniu ir į jį įpilti truputį vaško. Žiūrėti, koks ornamentas gaunasi. Pagal tai ateitį spėti.
Dar galima suglamžyti popierių, padėti jį ant lėkštutės ir padegti, stebėti degančio šešėlį ir taip nuspėt, kas laukia kitąmet.
***
Gyvenimas daug gražesnis, kai tiki, lauki stebuklo. Tad noriu palinkėti, kad į kiekvienos (-o) šeimą jis ateitų!
Gražių, šiltų, linksmų Jums šv. Kalėdų ir laimingų ateinančių Naųjų ;)

 Mama Zita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą