Pomidorai - nekaloringa, mokslininkų
nuomone net naudinga sveikatai daržovė. Be to, skani. Manau, atsiras tikrai
nedaug žmonių, kurie nemėgtų pomidorų salotų su grietine :) Ši daržovė taip pat
tinka konservavimui, marinavimui, garnyrams, salotoms. Tad
pasidalysiu keliais, savo pačios išbandytais, patarimais, kaip užsiauginti kuo
geresnį, pono pomidoro, derlių :)
Jeigu
daigus perkate, viskas paprasčiau, bet jei namie turite vietos ant palangės,
kur pakankamai šviesos ir šilumos - užsiauginkite daigų patys.
Kovo
mėnesį nusipirkę norimų sėklų (žemaūgių, aukštaūgių, geltonų, raudonų,
vynuoginių ir pan.), žemės daigams, susiraskite indelį, į kurį sodinsite
sėklas. Pripilkite į jį žemių, suberkite sėklas, užpilkite trupučiu žemių,
lengvai paspauskite ir sudrėkinkite žemę drungnu vandeniu. Indelį uždenkite
paprastu permatomu maišeliu ir pastatykite ant palangės, kur šilčiau. Kol
sėklos sudygs - prižiūrėkite, kad žemė neperdžiūtų, nuėmusios maišelį
"pravėdinkite".
Kai sėklos sudygsta ir
daigeliai užaugina po ketvirtą lapelį, reikia juos išsodinti į indelius po
vieną. Indelių galima nusipirkti, bet galima prisitaupyti pusės litro
grietinės, jogurto indelių, jie puikiausiai tiks ir papildomai nebekainuos :) Į
juos pripilkite žemių. Aš daigams naudoju tik pirktinę, bet galima ją maišyti
su paprasta dirvos žeme. Pasodinus daigelį palaistykite drungnu vandeniu. Ir
vėliau laistymams naudokite tik drungną vandenį. Kai daigeliai prigyja, pradeda
sparčiai stiebtis į viršų - patręškite juos. Kokias trąšas pasirinkti, jau jums
spręsti, aš naudoju universalias, tinkančias daugeliui augalų, tai tuo pačiu ir
gėlytes "pamaitinu".
Kai pavasarį šiltnamyje
žemė sušyla, praeina didžiosios šalnos, daigus sodinam tenai. Norėdami sukurti
papildomos šilumos, galime šiltnamio pasieniais padaryti tvorelę iš agro
plėvelės.
Padarome
duobutes, į jas įpilame vandens, beriam saują svogūnų lukštų, saują džiovintų,
smulkintų kiaušinių lukštų (jų reikia per žiemą pataupyti), užpilam trupučiu
žemių ir sodinam pomidorą, bet ne stačią, o tiesiog paguldome, kad dalis
daigo koto užsikastų. Nesijaudinkite, kad pomidorai guli, po dienos kitos jie
išsities ir beliks juos pririšti.
Pomidorai laistomi, kai
žemė gerai pradžiūna, 1-2 kartus į savaitę, kaip minėjau, drungnu vandeniu,
geriausia tai daryt per pietus. Kitą dieną po laistymo žemę reiktų supurenti.
Laistant nereikėtų
vandens pilti ant lapų, nes taip greičiau prasideda ligos.
Pomidorai nebijo
skersvėjų, tad drąsiai palikite atvertas šiltnamio duris, net vėjuotą
dieną. Pomidorų šaknys mėgsta lįsti į paviršių, tad jei turite galimybę, porą
kartų į sezoną papildykite šiltnamį trupučiu žemių.
Pomidoras savidulkis
augalas, tad kad gausiau derėtų, jiems pradėjus žydėti 1-2 kartus į
savaitę juos truputį papurtykite.
Augant priraišiokite
juos, neleiskite prie lapų auginti ūglių, vadinamųjų "pažastų" .
Kai jau užauga dideli
vaisiai, reikia pradėti šalinti apatinius lapus, kas 4-5 dienas iš karto
nupjaunant ne daugiau trijų apatinių lapų. Taip pomidorams klius daugiau saulės
ir jie geriau noks. Tą dieną, kai pjaustote lapus - nelaistykite.
Retkarčiais pomidorus
reiktų patręšti, jei turite galimybę, naudokite raugintą gyvulių mėšlą arba
nusipirkite trąšų pomidorams.
Kaip
papildoma apsauga nuo ligų, priemonė - šiltnamyje auginami serenčiai
(gvazdikėliai). Kaip ir svogūnų lukštai naudojami sodinant, taip pat šie
augalai padeda saugotis ligų.
Gero
derliaus.
Mama Zita
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą