2023 m. gegužės 16 d., antradienis

Šiauriniai fortai - gynybinių įtvirtinimų baterija Nr. 1. Karosta. Latvija

Dar viena įspūdinga vieta Latvijoje, tai Šiauriniai fortai - gynybinių įtvirtinimų baterija Nr. 1. Tikiuosi neklaidinu su pavadinimu... Ieškant informacijos, apie tą pačią vietą visi vis kitaip rašo, tai net pati tiksliai nebežinau kuri vieta, kaip vadinasi  :D. 
Esu čia buvusi 2016 metais, tada didžioji dalis griūvėsiu buvo apsemta jūros, neprieinama.. Galėjome grožėtis tik iš tolėliau. Šį kartą galėjome viską apžiūrėti iš arčiau. 
Lankėmės vėlai vakare, saulei besileidžiant... Vaizdais dar magiškesni.  










Kai lankiausi čia 2016 m. Ši pastato dalis, su langu į jūrą, buvo neprieinama...











Pagal pažaliavimus matosi kiek jūra yra atslūgsi. 







Rašoma, kad Šiauriniai fortai yra žinomiausia ir įspūdingiausia Liepojos gynybinių įtvirtinimų dalis.
Siekiant apsaugoti karinių jūrų pajėgų bazę Liepojoje nuo galimų priešų antpuolių, XIX a. pabaigoje buvo nuspręsta pastatyti gynybinius įtvirtinimus Karostoje, Liepojos centre ir pietiniame miesto pakraštyje. Praėjus dešimčiai metų po pastatymo – 1908 metų lapkritį – Liepojos gynybiniai įtvirtinimai likviduoti. Buvo pripažinta, kad jų statymas buvo strateginė klaida. Dalis gynybinių pabūklų demontuota ir pervežta į Lietuvą (į Kauną), kita dalis tiesiog išlydyta. Fortifikaciniai statiniai buvo dukart sprogdinami. Iki šių dienų išliko tik sprogimo bangos nepaliestos artilerijos baterijos (įtvirtinimų dalis), požeminiai statiniai ir parako sandėliai.

Šiauriniai fortai, kaip ir visa Karosta, tarybiniais metais buvo uždara karinė zona. Dabar senuosius labirintus ir įtvirtinimų likučius gali pamatyti ir išvaikščioti kiekvienas.

Vis dėlto, lankantis šiauriniuose fortuose, privalu neprarasti budrumo. Statūs Baltijos jūros krantai Karostoje, kaip ir kai kuriuose kituose Latvijos pajūrio ruožuose, yra pavojingi.-> Šiauriniai fortai

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą