2021 m. gegužės 18 d., antradienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Dešimtas žingsnis - pasirūpinti savo finansiniu saugumu

 

Kaip ten sakoma? Ne piniguose laimė? Deja, deja... Be pinigų irgi kebloka. Gerai, kol viskas gerai, tuo metu sunku ir įsivaizduoti, kas būtų jeigu būtų kitaip. Tačiau, reikia būti protingai ir pradėti atsakingiau žiūrėti į savo finansus. Tikrai nesinori sukrauti (ar susikrauti) visų paskolų, pragyvenimo ir kitų išlaidų ant vienos galvos, jei kas netyčia atsitiktų. Tfu tfu tfu...

Aš nesu specialistė, tačiau žinau, kad labai į naudą vesti šeimos biudžetą. Bent jau aišku, iš kur ir kiek pinigėlių atkeliauja, kur ir kiek iškeliauja. Žinant kaip šeimoje juda pinigai dabar, galima numatyti optimalesnį variantą ateičiai. 




Tai gi... Kažkur kažkada skaičiau ir man užstrigo, kad kas mėnesį juodai dienai reikia atidėti bent 10% nuo bendrų pajamų. Skolas norisi atiduoti kuo greičiau, tačiau juk reikia ir gyventi, todėl jų padengimui verta skirti apie 20% nuo dviejų atlyginimų. Jei skolų neturi (šaunuolė!) tokiu atveju šiuos pinigėlius galima investuoti, arba taupyti, kad galėtum investuoti ateityje.

Neišvengiamai pinigų reikia skirti ir privalomiems automobilio bei būsto draudimams (pagal būsto paskolos sutartis būsto draudimas mums privalomas). Greitu metu keisim gyvybės draudimą, kurio draudiminės sumos jau mažokos, kad bet kurio suaugusio šeimos nario nelaimės atveju ne tik visos skolos būtų padengtos ir šeimai liktų tik nekilnojamasis turtas, bet ir padengtų metų ar dviejų antros pusės gautas pajamas. 

Mes su vyru, nuo šiol, kiekvieną mėnesį į atskirą sąskaitą atidedam bent 10% pajamų atostogų išlaidoms padengti. Planuojame, kai situacija leis, kiekvienais metais aplankyti gimtąsias šalis (Lietuvą ir Pakistaną). Be to norime pamatyti ir daugiau pasaulio. Planuojamos kelionės, tai ne keli savaitgaliai prie jūros, planuoti išlaidas ir atidėti pinigus būtent kelionėms tikrai reikia.

Atskirą sąskaitą turi ir numatytos nereguliarios išlaidos, kaip būsimas drabužių pirkimas, galimas automobilio remontas ar nenumatyti vaistai/mokamos medicinos paslaugos. Man, turint kelias taupymo sąskaitas, lengviau orientuotis kiek einamąjį mėnesį galiu išleisti reguliarioms prekėms ir paslaugoms. T.y. kiek galiu išleisti maistui, valymo bei higienos priemonėms, kurui, pramogoms ir pan., pirmiausia apmokėjus reguliarius komunalinius ir kitus mokesčius

Gerai paskaičiavus, kas lieka, galima iš anksto atidėti ir į trečią sąskaitą. Mūsų atveju, tai namų remontui, priežiūrai. Kai viskas bus sutvarkyta, atlikusius pinigus ketiname investuoti. Kai paspaudžiu, tai ir išsileidžiu mažiau. Mėnesio pabaigoje sąskaitos balansas priverčia susimąstyti ar tikrai verta leisti pinigus pasirinktam dalykui.

Jei gaunamų pajamų tinkamai paskirstyti neišeina, laikas skirti daug daugiau dėmesio atlyginimo kėlimui, darbo keitimui ar pasyvių pajamų šaltinio kūrimui!

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą