2019 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Kaip dirbasi po pustrečių metų pertraukos?


Paskutinį pusmetį kažkaip neprisėdau prie įrašų kūrimo, bet tikrai nepamiršau, kad yra bent vienas žmogus, kuriam įdomu, kaip gi man sekėsi grįžti į darbo rinką po motinystės atostogų. Na, bent jau prieš metus tikrai buvo. Liepos mėnesį baigėsi mano šešių mėnesių bandomasis laikotarpis, tai ta proga ir rašau. Dalinuosi.
Dar prieš išeidama į motinystės atostogas žinojau, kad į tuometinę įmonę nebegrįšiu. Savaitei likus iki Alizos antrojo gimtadienio parašiau pareiškimą ir nuo savo gimimo dienos oficialiai tapau tik mama/bedarbe. Darbo ieškoti neskubėjau. Su vyru vis kalbėjom apie emigraciją, tai net ir į darbo biržą neatsistojau. Joje, berods, galėjau gauti kažkokių išmokų. Nesigilinau. Jei ir galėjau, šaukštai po pietų.
Žodžiu, praeitų  metų rugsėjį palikom Lietuvą. Buvau nusiteikusi dirbti bet ką, nes, vis gi, ne dėl pinigų važiavau, dėl nuotykio... Bet, kažkodėl, rankos kilos siuntinėti CV tik pagal specialybę. Po dviejų su puse metų, be jokio ryšio su savo sritimi, mano pasitikėjimo savimi lygis buvo nulinis. "IT sritis greitai vystosi, kam tokios atsilikusios reikės?" Galvojau sau... Bet rizikavau. Grąžinau CV iki negalėjimo ir galiausiai pradėjau susilaukti dėmesio.
Betobulindama savo CV atsiminiau vis daugiau apie tai, ką išmokau studijų metu. Ką išmokau, su kuo susidūriau per 5 metus paskutinėje darbovietėje. Skaitydama darbo skelbimus susipažinau su čia, šioje šalyje, šiuo  metu reikalaujamais gabumais. Papildomai pasidomėjau kiekvienu įrankiu, metodu, kitais gabumais, teorija... Pakeičiau savo atsakymus telefoninių interviu metu. Po vieno pokalbio geriau žinojau, ką sakyti, kaip save pateikti per kitą. Kartais, jei neužtenka patirties, svarbu parodyti, kad esi gabus ir motyvuotas, o įmonė apsiims užsiauginti specialistą. Į tokią įmonę ir taikiau. Į tokią ir pataikiau.
Po trijų mėnesių, 150 išsiųstų CV, 3 rimtesnių darbo pokalbių, įsidarbinau testavimo ir palaikymo inžiniere (Test and Support Engineer). Dirbti pradėjau po 4 mėnesių svetimoje šalyje. Džiaugiuosi, kad turėjome pakankamai santaupų. Dar labiau džiaugiuosi, kad man pradėjus dirbti ir tėveliui kelis mėnesius teko pajusti, ką reiškia likti su vaiku namie. Labiausiai, žinoma, džiaugiuosi darbu. Nesitikėjau taip, sakyčiau gana paprastai, imti ir susirasti naują darbą.
Pirmas pora savaičių tiesiog pažindinausi su produktu, su kuriuo teks dirbti. Jis skirtas virtualios informacijos apsaugai. Sukuria sąlygas, duomenis pasiekti tik tam žmogui, kuris turi teises. Jei lankėtės banke, tikrai pastebėjote, kad darbuotojai, prieš naudodamiesi kompiuteriu, į klaviatūrą įstato kažkokią kortelę... Mūsų įmonė ją pakeičia telefonu. Sistemos pagrindas yra Viešųjų Raktų Infrastruktūra (VRI, angl. Public Key Infrastructure – PKI), viešieji raktai, privatūs raktai, Sertifikatai, Elektroniniai Parašai... Kam įdomu, google it, ne dėstytoja - tikrai tinkamai nepaaiškinsiu.
Produktas susidaro iš kelių dalių: telefoninių programėlių, vartotojo sąsajos internetinio puslapio pavidalu administracijai, API (ang. Application Programming Interface) - integracijai su kita programine įranga. Po jais tarpusavyje "bendrauja" keli serveriai, duomenų bazė (MariaDB arba Oracle), sertifikatų institucija (ang. Certificate Authority - CA), aktyvus katalogas (ang. Active Directory - AD) ir panašiai... Žodžiu, antakiai kyla kiekvieną kart pamačius kiek daug vyksta su vienu virtualaus mygtuko paspaudimu. 
Kaip aš prisidedu prie šio produkto kūrimo ir palaikymo? Testuoju pakeitimus rankiniu būdu. Skriptais automatizuoju testavimo aplinkos paruošimą ir manipuliavimą. Kuriu automatinius testus Java programavimo kalba naudodama Selenium Web Driver. Projektuoju ir su pagalba greitu metu kursiu automatinę testavimo sistemą, kurioje mano parašyti testai bus leidžiami automatiškai su lyg kiekvienu produkto pakeitimu... Prie viso to dar, ateityje, ir konsultuosiu klientus produkto naudojimo klausimais, padėsiu spręsti iškilusias problemas, padėsiu įdiegti ir sukonfiguruoti programinę įrangą naujiems klientams...
Pradžioje buvo daug streso, daug naujos informacijos, dar ir bijojau kvaila pasirodyti.. Dažnai nežinojau ką darau, nieko nesupratau, bet buvau nuteikta, kad dariau gerai. Dar ir dabar, po septinių mėnesių, taip pasitaiko. Dar daug reikia išmokti, bet darbdaviai patenkinti mano rezultatais. Aš patenkinta darbu. Jaučiuosi savo vietoj. Jaučiuosi save realizuojanti. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą