2019 m. rugpjūčio 2 d., penktadienis

Alizai trys metai!


Gerai gerai, trys metai ir du mėnesiai. Savo gimtadienius atšventėm atskirai, tai net ir pasveikinus, kažkaip nesijautė, kad jis buvo. O gal tiesiog nesitiki, kad jai jau trys metai? TRYS! Mažas žmogeliukas.. 
Jau galima susikalbėti verbaliai. Susitarti, pasiderėti, net ir nubausit jei labai jau neklauso (kažko neleisti arba neduoti, kol nepadarys ko prašoma). Bendrauja lietuvių ir anglų kalbomis. Namie daugiau lietuviškai, darželyje ir su kiemo draugais anglų kalba. Jau žaidžia su vaikais, ne greta jų. Supranta ir urdu, bet žodžių vartoja minimaliai. 
Aliza pažįsta ir kai kurias raides. Geriausia A ir O. Visada atkreips mano dėmesį į užrašus mieste sakydama "Žiūrėk, abc!".  Pažįsta nemažai spalvų, žino, kad ji ir tėvelis rudi, mama balta/šiek tiek rožinė. Mėgsta gyvūnus, su malonumu imituoja jų leidžiamus garsus. Tiesa, labiausiai patinka dinozaurai ir žmonių skeletai. Moka skaičiuoti iki 10, visada sustos suskaičiuoti stulpelius, visokias skylutes ir... ką tik sugalvoja. Gali išvardinti daugybę kūno dalių. Iš gimtinės grįžo skirdama berniukus ir mergaites.
Klausimas "Kas čia?" nenutyla. Ir nesvarbu, kad ji puikiai žino kas ten. Tikrai pati paklausta "Kas čia?" įvardintų beveik viską, ką galima rasti kambaryje. Su maisto produktų pavadinimais lyg ir sunkoka, bet pagrindinius pasakytų bent viena kalba, pradeda įsiminti ir virtuvės įrangos pavadinimus. Iš augalų tai gal tik medžiai, gėlės ir žolė, nelabai aš su jų pavadinimais irgi... 
Dainuoja lietuviškas ir angliškas daineles vis taisyklingiau ištardama žodžius. Piešia apskritus pabaisiukus su akim, burna, rankom, kojom ir plaukais. Dažnai prideda bambą. Jei kas primena, tai nupiešia ir antakius, nosį, ausis. Mėgsta šokti, ypač kai šokam visa šeima. Šiaip, stengiasi į visas veiklas įtraukti abu tėvelius. Mėgiamiausias užsiėmimas paskutiniu metu, tai statyti lego bokštus. Niekada neatsibosta čiuožyklos ir supynės. Ko nemėgsta, tai pasivaikščioti. Reikia nešioti. Uh, pripratinom. Kad išvengti nešiojimo, dažnai tinka bėgimas. Bet tada turim bėgti visi ir vienas kitą gaudyti.
Moka persirengti, išskyrus nusirengti viršutinę dalį jei nėra sagų. Moka ir persiauti batus, kartais sumaišo ant kurios kojos batas turi būti ir dar užsispyrus neleidžia pakeisti. Vis dažniau reikalauja leisti pačiai. Šaunuolė! Tiesa, nors ir puikiai moka, savarankiškai valgyti tingi. Su maistu "pati" nebūna. 
Esu gavus patarimą, kad kuo anksčiau išmokyčiau savo vaiką tėvelių vardus, tai va... moka ir tėvelių vardus, ir močiutės, ir dėdės... Na, į visus likusius visada vardais ir kreipėsi. Artimuose planuose išmokyti ir ką tėveliai dirba. Vis kartoju, kad mes, suaugusieji, einame į darbus, o Aliza eina į darželį... Reikia supažindint, kas gi tas darbas yra.
Nežinau mažai čia ar daug mano merginos amžiuje. Tikrai ne viską išvardinau, tik tai, kas labiau įstrigo. Darželyje stebėjosi, kiek Aliza daug moka. Nežinau ar tikrai, ar iš mandagumo. Bet, kažkaip, tokie komplimentai užtikrina, kad judam pakankamu greičiu. 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą