2016 m. gegužės 13 d., penktadienis

Kaip ir kur gauti žinių apie nėštumą, gimdymą ir naujagimio priežiūrą?




Apsipratus su mintimi, kad laukiuosi, pirmieji darbai buvo informacijos apie nėštumą paieška. Kadangi Google visagalis, jo pagalba radau įvairiausių puslapių, blogų, forumų, kuriuose pilna įrašų įvairiausiomis temomis. Internete pilna asmeninių mamų istorijų, pastebėjimų, patarimų.... Trumpai pasakius - informacijos kiekis milžiniškas. Deja, iš manęs skaitytoja nekokia, tad tos paieškos gana greit atslūgo. Kaip galima ieškoti informacijos, kai neturi konkrečių klausimų? Skaityti, tam kad skaityti? Ne visiems tai tinka… Tokiu atveju knygos irgi atkrenta, nors tikrai stengiausi jas “graužti”.
Nėštumo metu, man svarbiausia buvo žinoti, kas šiuo metu vyksta su mano kūnų ir mūsų būsimu vaiku. Tam puikiai tiko, mane supančių mamyčių rekomenduotame puslapyje, www.tevu-darzelis.lt, esantis nėštumo kalendorius. Taip septynis mėnesius, tiesiog, sekiau savo kūno pokyčius, klausiau mane supančių mamų asmeninių istorijų apie nėštumą, gimdymą, naujagimio priežiūrą, kartais paskaitydavau vieną kitą susijusį straipsnį, ir nesukau sau galvos. Neapsikroviau informacija, bet palengva vis sužinodavau, kažką naujo.
Esu iš tų žmonių, kurie mėgsta viską daryti paskutinę minutę. Tad, kadangi papildomai beveik nesidomėjau nauju gyvenimo etapu, išėjusi dekretinių atostogų jaučiausi visai nepasiruošusi. O, juk, buvo likę vos du mėnesiai iki nustatyto termino. Kas blogiausia, nežinojau nuo ko pradėti. Kaip ir pradžioje, taip ir artėjant pabaigai, tiesiog nežinojau, kokius klausimus turėčiau kelti. Žinojau, kad turiu kažko imtis.
Šioje situacijoje pagelbėjo vienas iš sekamų facebook’o puslapių, pavadinimu “Mamystė”. Puslapio autorė kaip tik organizavo renginį tema “Emocinis pasiruošimas pirmagimiui”. Dalyvavimas kainavo 6 eurus, kadangi nežinojau nuo ko pradėti - surizikavau. Susitikimo modelis buvo gana laisvas. Vedančioji pasidalino savo patirtimi. Psichologijos kurso studentė daugiau papasakojo apie pogimdyvinę depresiją ir paaiškino kaip ją atpažinti. Iš susitikimo išsinešiau daug gerų emocijų, ir užtvirtintą suvokimą, kad kiekvienas nėštumas, kiekvienas gimdymas skirtingi ir visiškai normalu yra tai, kad, paėmusi savo vaiką į rankas, iškarto netampi mama - to išmokstama per praktiką.
Man labai pasisekė, nes šiame susitikime kiekviena dalyvavusi gavome artimiausius du mėnesius Vilniuje vykstančių paskaitų sąrašiuką. Tikriausiai, tą patį būčiau radus ir internetu, bet taip tiesiog mažiau galvos skausmo. Sąrašą nagrinėti pradėjau dar nespėjusi grįžti namo. Jau žinojau, kad registruosiuosi visur kur tiks ir pavyks. Kai nemėgsti skaityti, kai nežinai ko klausti, ar gi gali būti kažkas geriau nei paskaitos?
Kas du mėnesius, antradieniais, „Kardiolitos“ klinikos kviečia į penkių pokalbių ciklą, skirtą būsimoms mamytėms. Dalyvavimas nieko nekainuoja. Aš dalyvavau viename iš pokalbių, tema “Psichologinis pasiruošimas motinystei nėštumo metu”. Susitikimas leido pamatyti, kad tai ką jauti nėštumo metu, jauti ne viena. Nors, mano atveju, buvau vienintelė kuri jautėsi rami dėl nėštumo, gimdymo, o labiausiai rūpinosi sąlygomis išlaikyti tokius pat aktyvius santykius su gimtąja šeima bei draugais. Namo grįžau su mintimi, kad daugiau dėmesio turėčiau skirti sau ir vaikučiui, tiesiog buvimui čia ir dabar.
Všį. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (Antakalnio ligoninė) organizuoja mokymus nėščiosioms ir mokymus apie naujagimio priežiūrą. Pirmuose kalba apie nėštumą, gimdymą, bei aprodo gimdyklas. Antruose išsamiai kalba apie pirmas tris dienas po gimdymo, šiek tiek apie pirmą mėnesį, bei aprodo po gimdyvines palatas. Vienų mokymų kaina 2.90 eur. Mano akimis, juose neišsiplečiant pateikė svarbiausią informaciją, kurią būtina žinoti prieš susilaukiant vaiko. Tiek daug besilaukiančių moterų vienoje vietoje dar nesu mačiusi. Apsilankius šiuose mokymuose paaiškėjo, kur reikės keliauti ir kas manęs ten laukia, kai pradėsiu gimdyti. Kiek žinau, tokius mokymus organizuoja ir Santariškių klinikos, bei Vilniaus gimdymo namai.
Všį. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kalbant apie naujagimio priežiūrą, pasigedau vizualizacijos. T.y. parodyto pavyzdžio ant lėlės. Tačiau, tai atpirko nemokama paskaita, apie naujagimio priežiūrą, vykusi netoli  namų, Naujosios Vilnios poliklinikoje. Patiko ir tai, kad auditorija buvo žymiai mažesnė. Nedideliame kabinete susirinkome penkios būsimos mamytės. Paskaitą organizavo www.sveikasmazylis.lt/, jie taip pat rengia nemokamus WEB seminarus, jei išeiti iš namų nėra galimybės.
Visų žinių apibendrinimui, nukeliavau į vieną iš dviejų, http://www.nukas.lt/ šeimos klubo organizuojamų, paskaitų nėščiosioms - “Jo didenybė naujagimis”. Įėjus į konferencijų salę, akyse mirgėte mirgėjo HIPP produktų reklama, bet paskaitoje juos minėjo gana minimaliai, specialistės koncetravosi į tai kas svarbiausia. Gavau informacijos apie naujagimio priežiūrą, žindymą, kūdikio fizinę veiklą, mamos ir kūdikio mitybos rekomendacijas.
Visose paskaitose, mokymuose, pokalbiuose - kaip pavadinsi taip nepagadinsi - buvo reikalinga išankstinė registracija. Pateikiama informacija šiek tiek skiriasi, kaip skiriasi ir skirtinguose internetiniuose puslapiuose. Akivaizdu, kad motinystei nėra sudarytas vienas teisingas kelias, kiekviena turime atrasti jį pačios.
Iš esmės, nebuvo informacijos, kurios negalima rasti internetu. Tačiau kiekvienas renkasi savo būdą jos pasisemti. Vieni skaito straipsnius. Kiti žiūri web seminarus. Tretiems užtenka www.youtube.com vaizdelių. Man norėjosi išeiti iš namų, viską išklausius turėti galimybę gyvai užduoti kilusius klausimus. Puikus būdas užpildyti visas žinių spragas. Kaip apdovanojimą, kai kuriose paskaitose, papildomai prie reklaminių bukletėlių, gavau ir dovanų.
Visur neskubėdama sulaksčiau per vieną mėnesį. Likus nepilnam mėnesiui iki gimdymo, manau, kad žinau, kas manęs laukia. Žinau, kaip reikės elgtis. Tai suteikia ramybės, kiek jos galima turėti, žinant, kad kiekvienas nėštumas, kiekvienas gimdymas yra kitoks ir kiekvienas naujagimis yra unikalus. Jaučiuosi pakankamai rami, nes žinau, kad kūdikis išgyvens mūsų rankose (o kaip kitaip?) ir esu pasiruošusi įveikti visus būsimus iššūkius. Be to, kai aplinkui mane tiek daug nuostabių, pasiruošusių padėti, mamyčių, pagalba galima  24/7. Tereikia paimti telefoną į rankas ir paskambinti.

Mama Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą