Manau,
kad ne aš viena turiu namuose senų nebenaudojamų keptuvių. Išmesti gaila, nes
kadaise buvo labai geros, tačiau nebenaudojamos dėl prisvilusio paviršiaus.
Interneto platybėse radau būdą
kaip „prikelti“ antram gyvenimui tokias keptuves. Pažiūrėsim ar tai tiesa, ar
mitas.
Reikės:
- ūkinio muilo (sutarkuoto "burokine" tarka) - 1vnt.,
- sodos 2-3 saujas,
- skysto stiklo – apie 700ml.
Imam
didelį puodą į kurį galėsime panardinti plaunamas keptuves. Pripilame vandens
ir pastatom virti. Kol vanduo užvirs, nuo keptuvių nuimamame plastikines
rankenas, sutarkuojame muilą. Užvirus vandeniui įdedam muilą, išmaišome.
Dedam sodą (tik po nedaug, nes gaunasi reakcija ir putoja), bei supilame
skystą stiklą. Viską išmaišome ir sudedam mūsų keptuves virti. Internete
rekomendavo virti apie 5 val. Aš tikrinau keptuvių būklę kas pusvalandį.
Taip atrodė po pusvalandžio virimo.
Taip po valandos.
Po pusantros valandos, puode esantis skystis, labai
patamsėjo.
Ir galiausiai, po dvejų val. (to užteko, kad
viskas atšoktų nuo keptuvių kraštų), pridėjus šiek tiek mechaniškų pastangų.
Keptuvės
atrodo taip.
Po tokios gilios valymo
procedūros nusprendžiau keptuvėms gražinti “neprisvilimo” savybę. Tokį
būdą naudoju jau seniai ir jis tikrai veiksmingas. Tereikia į sausą, švarią
keptuvę, kuri jums svyla, įberti druskos ir pakaitinti druską iki pagels (karts
nuo karto pamaišydami). Druską išmesti, keptuvę tik iššluostyti paprasta servetėle
ir vualia – keptuvė nesvyla 😉
Mama Julija
O kur galima rasti pirkti tą skystą stiklą? Ačiū
AtsakytiPanaikintiAš pirkau ūkinių prekių parduotuvėje, būna turguose ir prie ūkinių prekių, taip pat ir senukuose.
PanaikintiYra parastesnis budas. Su pelenais nusveisti ;-)
AtsakytiPanaikintiO iš kur, taip lengvai, pelenų gauti? Reik turėt kur laužą kūrent...
PanaikintiMačiau internete ir tokį valymo būdą. Ten tiesiog į laužą įmesdavo ir degindavo N valandų. Tačiau gyvenu paprastame bute ir nei savo kiemo nei laužavietės nei kamino deja neturiu. Todėl ir išbandžiau būtent toki būdą.
Panaikinti