2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Obuolių pyragas /su plaktais baltymais ir Skylės muzika/


Mamukyno mamos sumąstė sekmadienį visos kepti rudeninį pyragą: su obuoliais, cukinija, ar... Svarbu, kad pyragas tilptų į rudeninio sąvoką - su rudens gėrybėmis.
Negi atsiliksi? - kepu!

Netikėtai išryškėja maža smulkmena... nėra miltų. Vyras gauna komandiruotę parduotuvėn. Parneša. Kad nepritrūktų.


Kokion spintelėn padėti, kad lentyna neįlinktų - dar klausimas, bet, manau, bus išspręstas. Svarbu, kad šiam pyragui miltų tikrai nepritrūksiu.
Kažkodėl užsinoriu pasiklausyti Skylės Kazokų... Užkaičiu orkaitę, imu maišyti su plaktuvu tešlą. Viskas puiku, kol tešla neišmaišyta. Tiksliau, viskas su ja gerai, tik va su šeimininke ne kas. Ne žiogas, bet iš ž raidės. Kad išimčiau plaktuvo šluoteles, turiu paspausti mygtuką. Paspaudžiu. Tik ne į tą pusę, o į tą, kur įsijungia plaktuvas. Tešlos likučiai, likę ant šluotelių, sėkmingai pradeda ekskursiją po visą virtuvę, jos sienas, keletas sumąsto, kad yra makiažo specialistai, tad pliumpteli ant mano veido. Aš nieko prieš dėl linijų patobulinimo, bet kad nelabai bemačiau, ką tie tešlos likučiai tobulina...

Žodžiu, apsikuopus neliko nieko kito, kaip pakeisti dainą iš Kazokų į Geležines rūtas... ir pabaigti kepti obuolių pyragą... pagal Skylę...



Reikės:
  • 3 tryniai
  • 200g minkšto sviesto
  • 5 kupini šaukštai cukraus
  • 9 kupini šaukštai miltų (apie 250g)
  • a.š. vanilinio cukraus
  • a.š.kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 3-5 obuoliai
  • 3 baltymai
  • 2 šaukštai cukraus


Išplakti kiaušinių trynius ir 5 šaukštus cukraus. Kai išsisuka iki baltumo, sudėti kitus produktus: kambario temperatūros sviestą, miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius,  žiupsniuką druskos. Kai viskas suminkyta į vienalytę masę, nedidelį gabaliuką tešlos atskirti ir jį padėti į šaldiklį. Kitą, didžiąją dalį tešlos paskirstyti ant formos.  Ant pagrindo gabaliukais supjaustyti 4-5 obuolius. Kol pjaustome obuolius - uždėti plakti likusius kiaušinių baltymus su 2 šaukštais cukraus. Jei nėra galimybės plaktuvą palikti savarankiškai plakti, pirmiau reiktų pasiruošti obuolius. Kai baltymai išsiplaka iki standžių putų, pilti ant obuolių. Ištraukti iš šaldiklio pašalusią tešlą ir užtarkuoti ant viršaus. Pašauti orkaitėn (apie 180 laipsnių) ir kepti tol, kol parausvėja viršutinis sluoksnis (apie 30-40 min.)
Pyragą prieš pjaunant reiktų bent šiek tiek atvėsinti. Elementarus, paprastai pagaminamas, bet baltymų sluoksnis suteikia pyragui puraus išskirtinumo ir lengvumo.


 Mama Laima

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą