2022 m. spalio 17 d., pirmadienis

Eglė Aukštakalnytė Hansen "Mama Afrika"

Smagu, kai artimos draugės tiksliai žino tavo pomėgius. Šiuo metu esu knygų apie keliones "graužikė" :D. Pasirodo knygų apie keliones nėra jau tiek ir daug, kaip tikėjausi. Rodos visas jau nusipirkau, bet va draugė dar vieną knygą paskolino paskaityti, kurios prekyboje neradau, arba tiesiog akis neužkliuvo. Tai knyga "Mama Afrika". Ačiū Rita ;)

Skaitėsi labai lengvai ir įdomiai. E. Aukštakalnytės Hansen knygoje „Mama Afrika“ su meile aprašyta patirtis gyvenant ir keliaujant po Juodąjį žemyną, o jos darytos nuotraukos atskleidžia egzotiškai taurų jo grožį. Lietuvei pavyko įgyti senųjų savanos gyventojų pasitikėjimą, stebėti ir užfiksuoti nemažai vietos genčių buities detalių, ritualų, kurių liudininkais retai tampa svetimšaliai. Vėl gi, negaliu atsistebėti autorės drąsa, keliose aprašytose situacijose būčiau gal paskutinį atokvėpį iškvėpusi :D. Tikrai verta dėmesio knyga. 



Autorės žodis:

Aštuoneri mano metai toli nuo Lietuvos – nesibaigiančio safario metai. Palikau ramų gyvenimą, artimuosius ir draugus, teatrą, gimtąją šalį ir leidausi į visiškai naują pasaulį, kuriame, be sūnaus Miko ir vyro Soreno, viskas buvo svetima – kalba, kultūra, klimatas.

Dabar tie patys dalykai tapo norma, kelionės tapo mano gyvenimu, o gyvenimas – kelione.
Radau Afriką savyje ir bandau atrasti save Afrikoje. Radau naujus amplua: pradėjau rašyti, fotografuoti, filmuoti.

Atradau unikalią masajų genties kultūrą, ją iki šiol tyrinėju. Išgyvenau daug ekstremalių situacijų ir pavojų, jie privertė giliau pažvelgti į gyvenimą, plačiau – į pasaulį.

Kartais jaučiuosi kaip baltaodė Afrikos užkariautoja, kartais kaip robinzonė iš negyvenamos salos, kartais imu nebesuprasti, koks dabar amžius – nejaugi jau XXI? Afrika grąžina žmogų prie šaknų, ten matai gyvą istoriją, nejusdama laiko tėkmės.

Kad ir kur nuvestų tolesnis kelias, Afrikoje visada liks dalelė mano širdies.
Teatro aktorė Eglė Aukštakalnytė Hansen 1999 metais išvyko iš Lietuvos, kai jos vyro – Danijos verslininko karjeros kelias pasuko į tolimus kraštus.

Kartu su šeima knygos autorė gyveno Jekaterinburge (Uralas), Maskvoje, Nairobyje (Kenija), Maputu (Mozambikas), dabar vėl yra grįžusi į Keniją.


Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą