2022 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Baidarėmis Būka bei Srovė upėmis (iki Ginučių piliakalnio) 21 km. su superbaidares.lt

Dar viena man labai miela ir įdomi vasaros pramoga, tai baidarės. Vaizdai plaukiant nerealūs... Tad šį kartą savo pėsčiųjų žygį iškeičiu į vandens kelią :D. Mėgausimės vaizdais ne iš toli ar tai nuo skardžių į upes, upeliukus, jų vingius, bet atvirkščiai... Antrą kartą plaukiame su superbaidares.lt, jų rekomenduojamu maršrutu. Pirmąjį kartą su mumis plaukė ir mažoji (Aliza), tad maršrutą ėmėm trumpiausią. Šį kartą mėginame jėgas, ištvermę ir bandysim 21 km... Labai smagu, kad beplaukiant galima nuspręsti kokį kilometražą plauksim. Pasirinktinai galime baigti maršrutą po 10 km, tada po 15 km., na ir galutinis sustojimas 21 km. 

Startuojam nuo Ineigos stovyklavietės. 

Vingiuodama Būka iki pat Baluošo ežero teka tik miško vietovėmis. Gražūs vaizdai, gaivus oras... Mmm... Mėgaujamės...

Kairiajame Būkos krante matėme Ažvinčių girią, dešiniajame – Vyžių mišką. Aplinkiniai miškai ir girios maitina upę savo vandenimis, todėl Būka yra viena švariausių Lietuvos upių. Kadaise Būka tarnavo kaip sielių plukdymo kelias. Upėje pastebėjome medinių užtvankų liekanų, kurios buvo skirtos pakelti vandens lygį, kad sieliai laisvai praplauktų. Ką matome plaukdami, puikiai aprašoma superbaidares.lt puslapyje prie pasirinkto maršruto. Žinant ką aplink matai maršrutas tampa dar įdomesnis. 









Pasigėrėję Būkos vaizdais ir įveikę visas jos kliūtis (yra gan nemažai įvirtusių medžių, kuriuos reikia kažkaip įveikti, kažkuriuos apiplaukti, per kai kuriuos net persinešti baidarę), įplaukėme į Baluošo ežerą. Jis atsiveria nuostabaus grožio peizažu: ežeras turi net 7 salas. Įplaukę į Baluošą dešinėje pusėje matėme Adomragį. Tai graži vieta apsistoti, pasistiprinti maistu. 10 km įveikėm. Su nuotykiais, smagiai... Bet įveikėm. 
Pasistiprinti stabtelėjome jau perplaukę ežerą, netoli betoninio tilto, po kuriuo veda tolimesnis maršrutas. Pirmąjį kartą nuo čia pradėjome savo maršrutą, tad toliau jau plauksime žinomu mums vandens takų.


Iš Baluošo ežero išteka 150 m ilgio upelis. Jo smagi srovė nuplukdė mus į nedidelį Baluošykščio ežeriuką. Baluošykštyje, kairėje palikę Simoniškio, o dešinėje – Vaidžiuškių kaimus, plaukėme išilgai iki kito ežero galo. Ten, kairėje pusėje tarp švendrių susiradę Skriogžlės upelio ištakas, "neriam" į upelį, kuris turi keletą staigių vingių. Smagumėlis! Smagiai vingiuodami įplaukėme į Sravinaičio ežerą. 

Laikydamiesi dešinės kranto linijos, kol pasiekėm iškyšulio formos salą.  Aplenkę ją iš kairės, pasiekėme įžymųjį Ginučių vandens malūną. Štai ir 15 km jau mūsų! Persinešėm per kelią baidarę, pailsėjome,  pasitarėm ir  plaukiam iki galo!!! 






Nuo malūno toliau plaukėme Srovės upe. Praplaukėme Ginučių kaimą, kur matėme gražiai sutvarkytas sodybas, lieptus, praplaukėme po dviem tiltais. Už Ginučių kaimo plaukiant upeliu pasiekėme Asėko ežerą, tada išplaukėme į Asėkos upelį. Čia pasijautėm kaip džiunglėse. Vaizdai super gražūs. Tai man pati gražiausia šio maršruto  atkarpa. 











Toliau įplaukėm į Linkmeno ežerą, kuriuo plaukiant matėme Ladakalnį, kuriame lankėmės jau ne vieną ir ne du kartus. Perplaukus visą ežerą - finišas! 21 km įveikta! Mes šaunuoliai! :D 




Foto iš įdomiausių vietų nėra... ir taip jau teko keliuose krūmuose "sėdėti" neišvairavus... :D 

Iki kitų metų superbaidarės.lt ;) 

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą