2022 m. gegužės 1 d., sekmadienis

Varškės ir karamelizuotų obuolių pyragas

 



Reikėjo:

Tešlai (padas):

  • 200 g. miltų, 
  • 100 g. lydyto sviesto,
  • 2 vnt. kiaušinių,
  • 100 g. cukraus (kas nemėgsta labai saldžiai, galima ir mažiau),
  • 100 g. grietinės,
  • 1 a.š. vanilinio cukraus, 
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos. 

Varškės masei:

  • 4 vnt. kiaušinių, 
  • 600 g. varškės,  
  • 70 g. cukraus, 
  • 2 a.š. vanilinio cukraus, 
  • 200 g. grietinės, 
  • 3 v.š. miltų, 
  • žiupsnelio druskos. 

Karamelizuotiems obuoliams:

  • 8 vidutinio dydžio ubuolių, 
  • 50 g. cukraus, 
  • 50 g. sviesto,
  • cinamono, 
  • žiupsnelio druskos. 

Dubenyje išplakiau kiaušinius su cukrumi, grietine ir vaniliniu cukrumi. Maišiau, kol cukrus pradėjo tirpti. Supyliau lydytą sviestą, žiupsnį druskos, subėriau miltus ir kepimo miltelius ir darkart išmaišiau, kol gavosi vientisa tiršta tešla. Į silikoninę kepimo formą supyliau tešlą, jos paviršių išlyginau.
Toliau ėmiausia gaminti varškės masę. Elektriniu trintuvu ištriniau varškę su kiaušiniais, grietine, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Subėriau miltus ir išmaišiau, kad tolygiai pasiskirstytų. Varškės masę supyliau į kepimo formą ant tešlos pagrindo ir dėjau į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti.
Na ir pabaigai paruošiau karamelizuotus obuolius. Pirmiausia nulupiau ir ne pernelyg plonomis skiltelėmis juos supjausčiau. Į keptuvę bėriau cukrų ir kaitinau, kol šis ištripo. Į keptuvę dėjau gabalėlį sviesto ir maišiau, kol susijungė su cukrumi į tolygią karamelę. Į keptuvę sudėjau obuolius, išmaišiau ir kelias minutes juos pakaramelizavau.  Galiausiai ant obuolių užbėriau truputį cinamono, išmaišiau ir nuimiau keptuvę nuo ugnies. Recepte buvo parašyta, kad nepersistengt karamelizuojant, tai aš matomai paskubėjau nuimti nuo ugnies, man obuoliai, jau iškepus pyragą, gavosi kietoki.
Pyragą po 15 minučių kepimo traukiau iš orkaitės – varškės kremas jau buvo pakankamai sutvirtėjęs. Ant jo sudėjau karamelizuotus obuolius ir pyragą grąžinau atgal į orkaitę kepti dar 30 minučių.

Pyragą iš formos išimti ir valgyti tik gerai atvėsinus. 
Aš dar ir šaldytuve paliaukiau. Skonis pasakiškas. 





Receptas iš Beatos virtuvė.

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą