2021 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Lekiam Kretingos rajono keliais. Dauginčių atodanga

 

Pradėjus daugiau  keliauti po Lietuvą, mane labai nustebino Lietuvoje esančių gražių atodangų/skardžių gausa. Niekada negalėjau pagalvoti, kad tiek ypatingai gražių vietų mes turime. Lankome dar vieną iš jų, tai Dauginčių atodangą.

Iki atodangos veda gražus miško takas, vadinamas Šilpelkės pažintiniu taku. Beje, einant tuo pačiu keliu, tik pasukus į dešinę, galima užlipti ir į piliakalnį. Nors, galima kopti į piliakalnį ir tiesiai iš sustojimo aikštelės, tik laiptų ten nėra. Norint eiti iki Dauginčių atodangos - sukame į kairę. Visur yra nuorodos, tad pasiklysti neįmanoma.





Dauginčių atodanga, tai viena įspūdingiausių Minijos upės slėnyje esančių atodangų (plotis - 44 m). Nuo jos viršuje įrengtos apžvalgos aikštelės galima pasigrožėti nuostabiu vaizdu atsiveriančiu į Minijos slėnį ir Prystovų kaimą. Girdėjau, kad šią vietovę vietiniai gyventojai vadina Lietuvos Šveicarija.





"Minijos upė, 22 m aukščio Dauginčių atodangoje atidengė dviejų paskutinių apledėjimų - Viršutinio Nemuno ir Žeimenos nuogulas, ledyno suklotus nuogulų ir nuosėdų sluoksnius, kurie tarsi metraštis pasakoja apie gamtoje vykusius erozinius procesus, suformavusius šį vaizdingą kraštovaizdį."






Besigrožint panorama oras pasikeitė gal penkis kartus, tai lijo, tai snigo, tai saulutė švietė ir vėl viskas iš pradžių :D.

Paėjusios miškeliu, laiptais nusileidome prie pat upės ir normaliu miško keliu grįžome iki automobilio. Pasirodo štai ir apėjome beveik visą Šilpelkės pažintinį taką. 






Šilpelkės miškas, Dauginčiai, Kretingos r.

 Renata

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą