2021 m. balandžio 7 d., trečiadienis

Kaip sumažinti atliekų kiekį savo gyvenime? Vieno žmogaus šiukšlės, kito žmogaus turtas

 


Kad sumažinti bendrą atliekų kiekį pasaulyje, būtina rūpintis ne tik tuo, kas mūsų namus palieka, bet ir ką į juos parsinešam. Praeituose įrašuose jau apžvelgėme, kokių atliekų galima atsisakyti visai ir kokių galima sumažinti. Trumpai - atsisakyti arba bent jau sumažinti galima mums visai nereikalingų dalykų ir įpakavimų, o vienkartines  priemones galima pakeisti patvaresnėmis ar gamtai draugiškesnėmis versijomis. Bet, o kaip visa kita? Nuo tekstilės, aksesuarų iki elektronikos, baldų ir transporto priemonių. Visa tai galiausiai irgi pasiekia sąvartynus...

Kiekvienos generalinės tvarkos metu aš išmetu bent kelis sutrintų, suplyšusių, nebenaudojamų drabužių ir batų maišus. Kas turi vaikų, žino kaip greit keičiasi jų drabužiai ir žaislai. Nepamenu, kad būčiau metusi telefoną į šiukšlių kibirą, bet ir jų per gyvenimą pakeičiau ne vieną. Ką jau kalbėti apie kitokias elektronines smulkmenas, aksesuarus, namų dekoracijas, stalo įrankius, puodus, lėkštes, puodelius... Su buitine technika ir baldais istorija ne tokia skausminga, tačiau ji yra. Nepamirškime ir įvairiausių transporto priemonių... Viskas kažkur tiesiog guli ir, kaip mano dukrytė pasakytų, virkdo mūsų žemę. Nesijaučia? Neskauda? Aš nenoriu sulaukti dienos, kai pradės skaudėti. Reikia kažką keisti jau dabar! Bet ką... svarbu į atliekų mažinimo pusę.

Išlieka principas įsigyti patvaresnius, gamtai draugiškesnius dalykus. Nežinau kaip pas mane išsiugdė įprotis pirkti kuo pigesnius drabužius, avalynę ir aksesuarus... Bet nė metai nepraeina, o jų nė atiduoti nėra kaip, nes nebenešiojami. Lopas ant lopo tikrai ne visiems tinka. Man ne! Bus iššūkis persiprogramuoti... O juk žymiai geriau (gal net pigiau) pirkti kokybiškesnį drabužį ar batus keliems metams nei juos keisti kas metus ir dažniau. Geriau pagalvojus, pirkti naujus drabužius, kai kitų žmonių spintos lūžta nuo nedėvimų, atrodo gana ne logiška. Tiek daug gerų, kokybiškų, kartais net visai/beveik naujų dalykų galima rasti dėvėtų drabužių parduotuvėse!

Ir kodėl pirkti naudotą gyvenamąjį būstą ar automobilį yra natūralus ir priimtinas dalykas, o jau smulkesnių būtinybių įsigijimas iš antrų rankų yra kažkuo gėdingas? Na, nebent, tai koks prabangus antikvariatas. Nešiojau jau kažkieno dėvėtus drabužius beveik visą savo gyvenimą. Ir ką? Ir nieko! Dažnai drabužiai atrodė net unikalesni nei greitosios mados produkcija apsirengusių bendraamžių. Tiesa, aš neturiu gero skonio drabužiams, tad unikalesni nebūtinai reiškia gražesni... Bet mokant rinktis ir rengtis, tikrai galima savo stiliumi pasirūpinti apsieinant be naujai, ką tik iš gamyklos atkeliavusių šmutkių!

Ne kitaip ir su avalyne, aksesuarais, namų dekoracijomis, knygomis, virtuvės įranga, žaislais, mažosiomis transporto priemonėmis, elektronika... Ir dar daug kitų dalykų, kurių tikrai galima rasti dėvėtų drabužių parduotuvėse, blusų turguose, kitose naudotų daiktų prekyvietėse, internetu! Pasiekusi savo idealų svorį (tai turi įvykti jau labai greitai) ketinu atnaujinti savo spintos turinį ir tikrai pradėsiu nuo dėvėtų drabužių parduotuvės! Visa kita pakeliui ar su laiku.

Parduoda kiti, gali parduoti ir tu, ko tau nebereikia, nebenori. Aišku tai reikalauja laiko ir energijos. Neturi, nenori tuo užsiimti? Gal yra pažįstamas žmogus, kuris jau tuo užsiima ir gali tuo pasirūpinti? Daiktus, drabužius galima ir paaukoti. Vieno žmogaus šiukšlės, kito žmogaus turtas! 

 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą