2020 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Pagramantis. Pagramančio atodanga, piliakalnis bei Meilės akmuo. (Tauragės raj.)

Iš Lakštingalos slėnio lekiam link Pagramančio miestelio. 


Ten pirmiausia lankome Pagramančio atodangą. 

Pagramančio atodanga – skardis kairiajame Akmenos krante, įspūdingoje upės kilpoje, Pagramančio miestelio šiaurinėje dalyje. Ją galima apžiūrėti iš abiejų pusių, tiek iš apačios, tiek nuo viršaus. Navigacija mus nuvedė tiesiai prie upelio, kur atodanga matosi iš apačios.  Šiek tiek paėjėjus link miestelio priėjome kabantį tiltą, kuriuo perėjus ir dar šiek tiek paėjėjus radome laiptus vedančius ant Pagramančio atodangos skardžio. Atodangos aukštis – 29–31 m, o ilgis palei upę – 203 m. Akmenos slėnio atodangų vertė – tai viduriniojo ir viršutiniojo ledynmečių (pleistoceno) pjūvis. Tai lyg atversta ledynmečių knyga, kurios puslapius sudaro moreninio priesmėlio, smėlio, aleurito ir molio sluoksniai, palikti Lietuvą dengusių ledynų. Atodangos – beveik 200 tūkstantmečių Pagramančio apylinkių ir pietinio Žemaičių aukštumos šlaito geologinė istorija. Nėra įspūdingiausia mano matyta atodanga Lietuvoje, bet tikrai verta pamatyti.

 







Toliau keliaujame iki Pagramančio piliakalnio. Jis visai netoli atodangos. Šis Pagramančio regioninio parko gamtos istorinis-archeologinis paminklas sutvarkytas ir paruoštas lankytojams 2014 metais. Piliakalnio šlaitai statūs, daugiau kaip 20 m. aukščio. Nors šis piliakalnis ligi šiol plačiau nėra tyrinėtas, tačiau spėjama, jog jis buvo apgyvendintas I tūkstantmetyje – II tūkstantmečio pradžioje. Nuo piliakalnio atsiveria miestelio panorama.




Už piliakalnio yra takas link Meilės akmens. Širdies vartai rodo kelią link dar vieno kabančio tilto, kurį perėjus patekome į Gramančios upelio slėnį. Einant miškingu ir vingiuotu slėniu palei čiurlenantį upeliuką priėjome  Meilės akmenį ir širdies formos suolelį. Kelias toks sakyčiau su kliūtimis, tai statoka, tai slidoka, tai šlapoka... Kaip ir iki tikros meilės reik pereiti ir šilta, ir šalta :D  Sakoma, jei čia atėjus pasibučiuosi su savo išrinktuoju, tai meilės bus pati tvirčiausia :D. Reikės ir savo meilę kažkada čia atsivesti... Šį kartą tik meilės energijos pasisėmiau :D.







Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą