2017 m. gruodžio 3 d., sekmadienis

Videniškių vienuolyno muziejus/ kalėdaičių kepimas

Artėja gražiausių švenčių metas. Kaip jau visi žinom, Kalėdų išvakarėse švenčiamos Kūčios. O koks Kūčių vakaras be kalėdaičių (dar kitaip vadinamų plotkelių)? O dar jei jie pačių kepti ... Taip taip, mes šiemet turėsime savo keptų kalėdaičių. Ir visa tai dėka, Videniškių vienuolyno muziejuje, vykdomų edukacinių programų. Viena iš jų - "Kalėdaičių gimimas". Atvykus, labai maloniai nusiteikusi, mus pasitiko vienuolyno muziejaus vedėja Virginija Bareikienė. Mūsų susirinko 30 žmonių grupė. Dauguma Molėtiškiai, bet buvo svečių ir iš tokių miestų kaip Kaunas, Vilnius, Marijampolė. Tai tik įrodo, kad tokios programos iš ties yra reikalingos, įdomios, vertingos ;).



Tai gi, kalėdaičiai. Trapieji kalėdaičiai iš tiesų yra tiesiog duona. Receptą išduosiu. Vanduo ir miltai. Juos stengiamasi kepti iš geriausių, aukščiausios rūšies miltų, kad suplakta tešla būtų tąsesnė, kad kepama neliptų prie keptuvės. Kalėdaitis simbolizuoja šeimos bendrystę ir vienybę. Kalėdaičiais neprekiaujama prekyvietėse, jų galima įsigyti tik bažnyčiose. Jie dažniausiai atvežami iš kaimynų lenkų. O Lietuvoje kalėdaičiai savo reikmėms kepami vos keliuose vienuolynuose ar tai provincijos bažnytėlėse. 

Vien recepto neužtenka. Paprastoj vaflinėj deja jų neiškepsime. Tam reikalinga speciali keptuvė. Kuri tepama vašku, kad kalėdaičiai nepriliptų/nepridegtų. Pirmiausia, kaip vyksta visas procesas papasakojo bei parodė Virginija. 



Pilam tešlą...
Reik nemažai jėgos, kad išlaikyt keptuvės dangtį  .. 

Kalėdaitis 
O tada jau ėmėmės darbo mes ;)

Pilam. Spaudžiam. Žiūrim ką turim. 
Vaikams atsakingas darbas kalėdaičius gražiai išpjauti. 
Mamos kepa.. Vaikai arba valgo, arba ...

Pjausto... ;D

Kalėdaičių prisikepėm, beliko juos tik pašventinti. Tiesa, kalėdaičius, su mamyčių/tėvelių pagalba kepė ir vaikai ;).

Toliau vyko ekskursija po vienuolyno muziejų. Ekskursijos metu sužinojome, kad čia taip pat galima lieti išskirtines žvakes. Formas šioms žvakėms sukūrė dailininkė Aistė Gabrielė Černiūtė, tad niekur kitur tokių žvakių įsigyti negalima. 

Žvakių formelių pavyzdžiai. Žinoma jų ten yra žymiai daugiau ;)

Na, ką mums pasakojo Virginija, tikrai neperpasakosiu. O ir negalėčiau taip sklandžiai ir įdomiai perpasakoti vienuolyno istorijos. Jei norite tai išgirsti, tiesiog pasilankykite Videniškių vienuolyne ;). 

Kelios foto iš muziejaus. 

Freskos



Išlikusių freskų fragmentas


Pečiuko/stačiamalkės fragmentas



Įėjimas į rūsį. 

Vienuolyno muziejaus rusyje. Vėsoka. 





Virtualus Videniškių vienuolyno muziejaus lankymas -> Videniškių vienuolyno muziejus.

Grįžtant namo, pakeliui stabtelėjom prie Liesėnų piliakalnio.




Nuo piliakalnio matosi Videniškių bažnyčia. 



Ir visa tai įvyko dėka mano buvusios klasiokės Rositos. Ačiū už pakvietimą ;).

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą