Jeigu mėgstate tikrą kaimišką sviestą (nes jo skonis truputį skiriasi nuo
parduotuvėje parduodamo) galite jo pasigaminti patys
namuose. Seniau kaime jį "mušdavom" vadinama kalatauka, tai toks
medinis, bačkutę primenantis aparatas, kurį dabar greičiausiai dažniau
galima pamatyti muziejuje, nei kaimo troboje. Bet galima išsisukti ir be
jos, šiuolaikiniam naminiam sviestui pasigaminti reikia - kaimiškos
grietinės, 3 litrų talpos stiklainio ir sandaraus dangtelio.
Į stiklainį patariu nepilt daugiau nei kilogramo grietinės, nes jos tūris
didėja ir bus sunku "mušti". Stiklainį uždaryti, paguldytą horizontaliai
viena ranka laikyti už dangtelio, kita už dugno ir purtyti aukštyn
žemyn. Lengviausia tai daryti atsisėdus, atremiant alkūnes į kelius. Iki
norimo rezultato, su nedidelėm pertraukėlėm, užtrukau apie 15
minučių. Gautą sviestą su pasukom išpilti į dubenį ir su šaukštu sviestą
sugaudyti į vieną gabalą, sulipdyti atsiskyrusius
gabalėlius. Pasukas nupilti. Ant sviesto užpilti šalto vandens ir su
šaukštu minkyti, kitaip sakant išplauti sviestą. Taip vandenį
pakeičiant 2-3 kartus. Viskas - sviestas paruoštas. Tiesa jei norisi sūdyto
sviesto - tada pabarstyti druska ir dar kartą perminkyti (be vandens). Aš
supyliau 640 g grietinės ir gavau 200 g sviesto.
Mama Zita
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą