2016 m. kovo 13 d., sekmadienis

Naminis sviestas


Jeigu mėgstate tikrą kaimišką sviestą (nes jo skonis truputį skiriasi nuo parduotuvėje parduodamo) galite jo pasigaminti patys namuose. Seniau kaime jį "mušdavom" vadinama kalatauka, tai toks medinis, bačkutę primenantis aparatas, kurį dabar greičiausiai dažniau galima pamatyti muziejuje, nei kaimo troboje. Bet galima išsisukti ir be jos, šiuolaikiniam naminiam sviestui pasigaminti reikia - kaimiškos grietinės, 3 litrų talpos stiklainio ir sandaraus dangtelio.



Į stiklainį patariu nepilt daugiau nei kilogramo grietinės, nes jos tūris didėja ir bus sunku "mušti". Stiklainį uždaryti, paguldytą horizontaliai viena ranka laikyti už dangtelio, kita už dugno ir purtyti aukštyn žemyn. Lengviausia tai daryti atsisėdus, atremiant alkūnes į kelius. Iki norimo rezultato, su nedidelėm pertraukėlėm, užtrukau apie 15 minučių. Gautą sviestą su pasukom išpilti į dubenį ir su šaukštu sviestą sugaudyti  į vieną gabalą, sulipdyti atsiskyrusius gabalėlius. Pasukas nupilti. Ant sviesto užpilti šalto vandens ir su šaukštu minkyti, kitaip sakant išplauti sviestą. Taip vandenį pakeičiant 2-3 kartus. Viskas - sviestas paruoštas. Tiesa jei norisi sūdyto sviesto - tada pabarstyti druska ir dar kartą perminkyti (be vandens). Aš supyliau 640 g grietinės ir gavau 200 g sviesto.

Mama Zita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą