2014 m. balandžio 20 d., sekmadienis

Baronkos

Vis prisimenu aš lietuviškas baronkas. Ne tas mažytes kietas, tokių ir čia, rusų parduotuvėj galima nusipirkt, bet norėjau tokių didelių, storų, minkštų, kartais gal truputį guminių. Taigi leidausi į interneto platybes recepto paieškom ir radau.  Dabar dažnai jos verdamos ar kepamos (nes ir tas, ir tas daroma). Ir visai paprasta. Jei norisi virti, siūlyčiau per du puodus, nes tada greičiau visas procesas vyksta, ypač,  kai man už nugaros keturi špokai klausia: "Kada, kada?.."
  • Miltai (apytiksliai) - 500 g,
  • Mielės ( šviežios) - 25 g,
  • Vanduo - 375 ml,
  • Druska - 2 arbat. šaukštel.,
  • Kiaušinis - 1 vnt.,
  • Medus arba cukrus - 2 valg. šaukšt.

Mieles ištirpinti puodelyje šilto vandens, įberti žiupsnelį cukraus, įberti miltų tiek, kad gautųsi grietinės tirštumo masė, uždengti skepetėle ir palikti kilti. Likusiame karštame vandenyje ištirpinti likusį cukrų (medų), druską. Pakilusias mieles išmaišyti su cukraus tirpalu, dėti sijotus miltus, iš pradžių maišyti šaukštu, paskui minkyti rankomis iki gausis glotnus tešlos kamuoliukas, nelimpantis prie rankų ir stalo. Uždengiame skepeta. Laikome šiltai kad pakiltų. Pakilusią tešlą dar kartą išminkome ir formuojame baronkas. Sudedame jas ant miltais pabarstyto dėklo ir paliekame, kad truputį pakiltų. Puode užverdame vandenį. Pakilusias baronkas dedame į verdantį vandenį. Iš pradžių baronkos nugrimzda į dugną, o paskui iškyla ir išsipučia(todėl nesudėkit per daug iš karto į puodą, kad barankoms būtų vietos pūstis). Verdame 5-7 min. Ištraukiame iš puodo ir dedame ant blėkos, kurioje kepsim. Suplakame kiaušinį ir patepame baronkas, apibarstome aguonomis. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 20-30min. iki gražiai paraus. Šaltinis IKI receptai
Apibarstyti galima sezamo sėklom ir aguonom. Valgyti mes labai mėgstam su pienu (lietuviška klasika) arba su šilta arbata. Taip pat baronkos sėkmingai keliauja su mumis prie jūros ar į kitą iškylą.



 Mama Laura

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą