Vis
prisimenu aš lietuviškas baronkas. Ne tas mažytes kietas, tokių ir čia, rusų
parduotuvėj galima nusipirkt, bet norėjau tokių didelių, storų, minkštų,
kartais gal truputį guminių. Taigi leidausi į interneto platybes recepto
paieškom ir radau. Dabar dažnai jos verdamos ar kepamos (nes ir tas, ir
tas daroma). Ir visai paprasta. Jei norisi virti, siūlyčiau per du puodus, nes
tada greičiau visas procesas vyksta, ypač, kai man už nugaros keturi
špokai klausia: "Kada, kada?.."
- Miltai (apytiksliai) - 500 g,
- Mielės ( šviežios) - 25 g,
- Vanduo - 375 ml,
- Druska - 2 arbat. šaukštel.,
- Kiaušinis - 1 vnt.,
- Medus arba cukrus - 2 valg. šaukšt.
Mieles
ištirpinti puodelyje šilto vandens, įberti žiupsnelį cukraus, įberti miltų
tiek, kad gautųsi grietinės tirštumo masė, uždengti skepetėle ir palikti kilti.
Likusiame karštame vandenyje ištirpinti likusį cukrų (medų), druską. Pakilusias
mieles išmaišyti su cukraus tirpalu, dėti sijotus miltus, iš pradžių maišyti
šaukštu, paskui minkyti rankomis iki gausis glotnus tešlos kamuoliukas,
nelimpantis prie rankų ir stalo. Uždengiame skepeta. Laikome šiltai kad
pakiltų. Pakilusią tešlą dar kartą išminkome ir formuojame baronkas. Sudedame
jas ant miltais pabarstyto dėklo ir paliekame, kad truputį pakiltų. Puode
užverdame vandenį. Pakilusias baronkas dedame į verdantį vandenį. Iš pradžių
baronkos nugrimzda į dugną, o paskui iškyla ir išsipučia(todėl nesudėkit per daug
iš karto į puodą, kad barankoms būtų vietos pūstis). Verdame 5-7 min.
Ištraukiame iš puodo ir dedame ant blėkos, kurioje kepsim. Suplakame kiaušinį
ir patepame baronkas, apibarstome aguonomis. Kepame 200 laipsnių orkaitėje
20-30min. iki gražiai paraus. Šaltinis
IKI receptai
Apibarstyti
galima sezamo sėklom ir aguonom. Valgyti mes labai mėgstam su pienu (lietuviška
klasika) arba su šilta arbata. Taip pat baronkos sėkmingai keliauja su mumis
prie jūros ar į kitą iškylą.
Mama Laura
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą