2013 m. spalio 30 d., trečiadienis

Putino uogų arbata




Putinas išskiria daug fitoncidų, kurie naikina ligas sukeliančius mikroorganizmus. Uogos gerina širdies darbą, ramina centrinę nervų sistemą, turi rišamąjį, antiseptinį, kraujavimą stabdantį, šlapimą ir tulžį varantį poveikį. Be to, mažina kraujospūdį, greitina žaizdų, opų gijimą, stabdo kraujavimą esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos susirgimams.
Putino žievė gerina skrandžio ir žarnyno funkcijas, mažina kraujospūdį, spazmus, ramina, stabdo kraujavimą, slopina uždegimą, tonizuoja, didina darbingumą. Išsiskiria ir antiseptiniu poveikiu. Taip pat putino žievė gerina gimdos raumenų tonusą, siaurina kraujagysles.
Putino uogos skiriamos kaip organizmą stiprinanti priemonė sveikstantiems ligoniams. Rečiau jos naudojamos esant odos susirgimams, pabrinkimams dėl širdies ar inkstų veiklos sutrikimo, esant hipertonijai, gastritui, kepenų susirgimams.
Putino žievė ypač veikminga priemonė kraujavimui stabdyti pogimdyminiu laikotarpiu, esant ginekologinėms susirgimams, skausmingoms ir gausioms menstruacijoms. Kaip kraujavimą stabdanti ir uždegimą mažinanti priemonė putino žievė taip pat naudojama esant hemorojui ir virškinamojo trakto susirgimams. Gydymo efektas pastebimas 2-ą arba 3-ą dieną po preparato vartojimo.
Žiedai ir uogos tinka hipertonijai, dusuliui, sklerozei, plaučių tuberkuliozei, vėžiui, inkstų susirgimams gydyti. Skrofuliozė gydoma jaunų putinų ūglių nuoviru. Šaknų nuoviras padeda esant nemigai.
Su cukrumi ar medumi pertrintos putino uogos ir atskiestos vandeniu - puikus vitamininis gėrimas, galintis pakeisti kavą. Putino uogos yra kone vienintelės uogos, turinčios karstelėjusį skonį, kuris būdingas kavai ar stipriai arbatai. Turtingos cheminės sudėties putino uogų gėrimas valo kraują. Skoniui pagerinti į gėrimą galima įdėti citrinos ar cinamono. Putinų gėrimas geriamas esant gastritui, opaligei. Liaudies medicina nuo senų laikų naudoja putino uogas esant kepenų susirgimams ar geltligei.
Putino uogos, nuskintos po pirmų šalčių, netenka kartaus skonio ir tampa saldesnės. Jas galima sušaldyti ir laikyti šaldiklyje.
Putinai su medumi - nuostabi priemonė nuo daugybės ligų. Uogas reikia nuplikyti karštu vandeniu, pertrinti per sietelį. Gautą masę sumaišyti su medumi (santykiu 1:1) ir palikti pastovėti savaitę. Vienas šios masės šaukštas aprūpina organizmą vitaminų atsarga vienai dienai.
Žmonės, turintys polinkį į hipertoniją, ypač mėgsta šias uogas. Turintys žemą spaudimą turėtų būti atsargūs - jiems nereikėtų valgyti daugiau nei vieną šaukštą uogų per dieną.
Jeigu skauda gerklę ir esate užkimę, skalaukite gerklę ir gerkite putinų arbatą po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną, kuriai pasiruošti reikės vieną šaukštą uogų sumaigyti ir užpilti viena stikline verdančio vandens ir šiltai suvyniojus leisti pastovėti dvi valandas.
Esant bronchitui, plaučių uždegimui, tris šaukštus uogų ir tris šaukštus medaus sumaišykite ir užpilkite vienu litru vandens. Virkite 10 minučių, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės kaip šiltą arbatą.
Esant nervų sistemos susirgimams, depresijai 25 g putino uogų lėtai maišydami užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens. Palikite pastovėti 3 valandas, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. Toks gėrimas taip pat padeda esant gausioms menstruacijoms.
Šviežias putino uogų sultis tinka gerti staiga pradėjus skaudėti galvą. Taip pat sultys padeda gydyti chronišką furunkuliozę. manoūkis.lt

 Taigi, tiek informacijos apie tą gražią raudoną uogą, o dabar laikas ir arbatėlei.


Pirmiausia uogas nuplaunu po tekančiu vandeniu, po to dedu į dubenį, užsivirinu porą puodelių vandens, jį naudoju uogų nuplikinimui. Laikau apie 5 min tam dubenėly, tuo metu užsikaičiu gerą puslitrį vandens, bet jau puode, beriu uogas ir pavirinu keletą minučių. Leidžiu atvėsti, perkošiam, dedam medučio ir skanaujam.
Kai vaikučiai kosti, geriam 3 kartus per dieną tą arbatėlę.


 Mama Inga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą