Mamukyno
mamos sumąstė sekmadienį visos kepti rudeninį pyragą: su obuoliais, cukinija,
ar... Svarbu, kad pyragas tilptų į rudeninio sąvoką - su rudens gėrybėmis.
Negi
atsiliksi? - kepu!
Netikėtai
išryškėja maža smulkmena... nėra miltų. Vyras gauna komandiruotę parduotuvėn.
Parneša. Kad nepritrūktų.
Kokion
spintelėn padėti, kad lentyna neįlinktų - dar klausimas, bet, manau, bus
išspręstas. Svarbu, kad šiam pyragui miltų tikrai nepritrūksiu.
Kažkodėl
užsinoriu pasiklausyti Skylės Kazokų...
Užkaičiu orkaitę, imu maišyti su plaktuvu tešlą. Viskas puiku, kol tešla
neišmaišyta. Tiksliau, viskas su ja gerai, tik va su šeimininke ne kas. Ne
žiogas, bet iš ž raidės. Kad išimčiau plaktuvo šluoteles, turiu paspausti
mygtuką. Paspaudžiu. Tik ne į tą pusę, o į tą, kur įsijungia plaktuvas. Tešlos
likučiai, likę ant šluotelių, sėkmingai pradeda ekskursiją po visą virtuvę, jos
sienas, keletas sumąsto, kad yra makiažo specialistai, tad pliumpteli ant mano
veido. Aš nieko prieš dėl linijų patobulinimo, bet kad nelabai bemačiau, ką tie
tešlos likučiai tobulina...
Žodžiu,
apsikuopus neliko nieko kito, kaip pakeisti dainą iš Kazokų į Geležines
rūtas... ir pabaigti kepti obuolių pyragą... pagal Skylę...
Reikės:
- 3 tryniai
- 200g minkšto sviesto
- 5 kupini šaukštai cukraus
- 9 kupini šaukštai miltų (apie 250g)
- a.š. vanilinio cukraus
- a.š.kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 3-5 obuoliai
- 3 baltymai
- 2 šaukštai cukraus
Išplakti
kiaušinių trynius ir 5 šaukštus cukraus. Kai išsisuka iki baltumo, sudėti kitus
produktus: kambario temperatūros sviestą, miltus, vanilinį cukrų, kepimo
miltelius, žiupsniuką druskos. Kai viskas suminkyta į vienalytę masę,
nedidelį gabaliuką tešlos atskirti ir jį padėti į šaldiklį. Kitą, didžiąją dalį
tešlos paskirstyti ant formos. Ant pagrindo gabaliukais supjaustyti 4-5
obuolius. Kol pjaustome obuolius - uždėti plakti likusius kiaušinių baltymus su
2 šaukštais cukraus. Jei nėra galimybės plaktuvą palikti savarankiškai plakti,
pirmiau reiktų pasiruošti obuolius. Kai baltymai išsiplaka iki standžių putų,
pilti ant obuolių. Ištraukti iš šaldiklio pašalusią tešlą ir užtarkuoti ant
viršaus. Pašauti orkaitėn (apie 180 laipsnių) ir kepti tol, kol parausvėja
viršutinis sluoksnis (apie 30-40 min.)
Pyragą
prieš pjaunant reiktų bent šiek tiek atvėsinti. Elementarus, paprastai
pagaminamas, bet baltymų sluoksnis suteikia pyragui puraus išskirtinumo ir
lengvumo.
Mama Laima
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą