2013 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

Mielinė tešla bandelėms




1 kg miltų,
0,5 litro pieno,
pusė stiklinės cukraus,
40 g paprastų mielių,
1 nubrauktas šaukštelis druskos,
1 kiaušinis,
truputis vanilinio cukraus,
trečdalis stiklinės aliejaus (arba tirpinto sviesto ar margarino).

Įdarą bandelėm pasirenkam pagal savo skonį.
Į dubenį dedam: cukrų, druską, kiaušinį, vaniliną, mieles ir užpilam pašildytu pienu. Sumaišom. Beriam saujelę miltų, pamaišom ir paliekam rūgti, šiltoje vietoje.
Kai tešla išrūgsta, pasidaro daug burbuliukų, tada beriam likusius persijotus miltus, paminkom, pilam aliejų ir toliau minkome. Mielinė tešla mėgsta būt ilgai minkoma, tad nepagailėkit jėgų :)
Gautą tešlą pridengiam ir pastatom šiltai, kai pakyla - pamaigom, kad sukristų, paskui dar kartą pakildinam - pamaigom ir kai vėl iškyla, pasiimam norimo įdaro ir imamės darbo raityti bandeles, kokias tik "piešia" Jūsų fantazija :)
Padarytas bandeles taip pat pakildiname, jei reikia aptepame kiaušinio plakiniu.
Jei tai nedidelės bandelės kepame 230-260 l temp., jei gaminys didesnis - temperatūrą darome mažesnę.
Darant bandeles rankas ir stalą galima patepti aliejumi arba barstyti miltais, bet miltų turėti atskirai ne iš recepto normos.
Aš šįkart skubėjau, tad, kad būtų greičiau, dariau vyniotinius. Gabalą tešlos iškočiojau, patepiau aliejum ir apibarsčiau cukraus - cinamono mišiniu, susukau ir gerai užspaudžiau galus. Dėjau į kepimo popierium išklotą skardą, viršų truputį įpjausčiau, kad kepant šonas nepersprogtų ir patepus aliejum taip pat pabarsčiau cinamonu su cukrumi.


Palikau, kad iškiltų tada iškepiau 210 l temp. Palaukus kol pravės beliko supjaustyti ir ragauti.
Skanaus.


Mama Zita 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą