2021 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Alizai penki metai!

 


Mūsų dukrytei tik penki, o ji jau skaičiuoja, skaito, rašo... Vis lyginu su savimi. Septynių metų mokėjau vos kelias raides. Tiesa, man neteko keliauti į paruošiamąją klasę būnant keturių metų. Kitais metais Aliza jau pirmokė. Anglijoje vaikai mokyklą pradeda anksti...

Aliza tikra ekstravertė. Jai reikalinga nuolatinė žmonių kompanija. Gyva. Video skambučiai, kad ir kaip entuziastingai juos pradeda, ne tas pats. Kartais atrodo, kad kuo arčiau mokyklos, tuo daugiau energijos mūsų vaikas turi. O susitikusi su savo geriausiu draugu, rodos, skraido padebesiais. 

Mūsų mergina kupina meilės. Nuolat prisimena šeimos narius Lietuvoje ir Pakistane. Skambina dažniau nei aš. Paskambinusi visada nusiųs virtualų bučkį ar apkabinimą. Žodžiu bendrauti dar sunkoka. Sunkoka, dalinai dėl kalbos barjero (kad ir supranta lietuvių ir urdų kalbas,  bet kalbėti lengviausia angliškai), dalinai dėl to, kad ji linkusi bendrauti daugiau veiksmais nei žodžiais. Mes, tėvai, visada apkabinti ir išbučiuoti prieš mokyklą, po mokyklos. Taip pat, esame apkrauti daugybe atvirukų, kuriuose parašyta "Aliza 💗 ... ". Aliza visada džiaugiasi, kai laiką leidžiame visa šeima. Nesvarbu ar žaidžiame namie, ar vaikštome po parką ar mieste, svarbu visi trys.

Mažoji vis panašesnė į mane. Gal dėl to, kad abi gimėme po dvynių ženklu? Greičiausiai dėl to, kad aš be ne vienintelė moteris jos aplinkoje ir dar mama. Aliza itin jautri, greit prisiriša prie žmonių ir daiktų, sureikšmina gimtadienius, jai rūpi kaip jaučiasi ją supantys žmonės, tuo pačiu mėgsta vadovauti, nesupranta sarkazmo... Atrodo, net ir domisi tais pačiais dalykais kaip aš. Šiuo metu: sveika gyvensena (mityba bei fizinė veikla), paliekamų atliekų mažinimas ir gamtosauga. Tiesa, kitaip nei aš, Aliza mėgsta knygas. O užaugusi nori būti astronaute (ir/arba pilote). Taip taip, jau daugiau nei metai mūsų dukrytės mėgstamiausia tema yra astronomija.

Jau keli mėnesiai Aliza miega ne tik savo lovoje, bet ir savame kambaryje. Šis sprendimas padarytas atsiklausus jos, be prievartos, su pažadu, kad mūsų miegamojo durys bus visada atidarytos ir mes girdėsim jei jai kažko prireiks. Užmigti padeda vakaro rutina, į kurią įeina istorijos sakymas arba knygos skaitymas bei daina. Kiekvieną rytą valandėlei atkeliauja pamiegoti ir su mumis.

Penktojo gimtadienio Aliza laukė itin ilgai, lyg jis reikštų jog nuo šios dienos ji iš tiesų yra didelė. Jai labai nepatinka jei kas ją vadina maža. Mes, su vyru, pasistengėm, kad Alizos gimtadienis iš tiesų būtų ypatingas. Ilgą laiką ji kartojo kaip nori į pajūri, tad važiavom į pajūrį. Nors, dienos bėgyje vis galvojau, kad daug ką daryčiau kitaip (pradedant nuo ištežusių keksiukų kurie turėjo būti tortas), dukrytės šypsena ir dėkingumas rodė, kad jai ta diena ir taip buvo tobula. Net susigraudinau, kai mūsų penkių metų vaikas vis dėkojo už dainas ir dovanas, vis kartojo kaip jai smagu.

Paskutiniu metu Alizos norai labai išaugo. Rodos nori 100 vis kitokių dalykų kiekvieną mielą dieną. Sunku ir į parduotuvę nueiti... Ypač kai taip nesinori nuolat kartoti "Ne". Sprendimas - penktojo gimtadienio proga dovanų gavo piniginę ir pažadą kiekvieną pirmadienį gauti po 5 svarus, tačiau, nuo šiol, mama ir tėtis pirks tik tai ko jai reikia, o ji pirksis tai ko nori tik už savo pinigus. Viliuosi, ateityje, Aliza geriau elgsis su pinigais nei aš. 

 

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą