2021 m. balandžio 29 d., ketvirtadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? 10 klausimų į kuriuos verta sau atsakyti, kai visko darosi per daug...



  1. Kaip tu jautiesi? Šiuo punktu turiu omenyje fizinius jausmus. Užsidegęs. Pavargęs. Energingas. Tingus. Pakylėtas. Prislėgtas. Realu jausti ir kelis skirtingus pojūčius. Gali būti mieguistas, bet, tuo pačiu, dar rodos kalnus nuverstum. Ar šie pojūčiai tave tenkina? Gal neramina ir norėtum jaustis kitaip?
  2. Kaip tavo sveikata? Gal kažkur skauda? Gal galva sukasi? Raibsta akys? Kraujuoji? Sunku kvėpuoti? Jauti bendrą silpnumą? Gal reiktų pasikonsultuoti su gydytoju?
  3. Kokia tavo nuotaika? Emocijų yra, tikriausiai, žymiai daugiau, nei galime įvardinti kai jas jaučiame. Pasiskolinau sąrašiuką iš šeimos terapijos centro. Panašu, kad teigiamų nuotaikų yra žymiai mažiau nei neigiamų. Įvardijus savo nuotaiką lengviau rasti būdą kaip elgtis, kad taisyti situaciją (jei reikia).
  4. Ar darai tai, ką tu norėtum šiuo metu daryti? Na, šiuo metu skaitai šį įrašą, tai matyt nori perskaityti. Bet bendrai, šiandien, šią savaitę, mėnesį, šiais metais.... ar kiekvieną dieną darai tai, ką norėtum daryti? PS. Norėti kažką daryti, nėra tas pats kas mėgautis veikla. Dažnai, norim kažką padaryti, bet tai kelia daug neigiamų emocijų iki kol gaunamas rezultatas.
  5. Kodėl save taip apsisunkini? Lengviau, kai kiti to klausia, jei jau žinai atsakymą. Ne dėl to, kad turi teisintis ar savo pasirinkimus ginti prieš juos, bet dėl to, kad tai turi padaryti prieš save (kad save motyvuotum). O gal visai nesunku? Tik atrodo, kad turėtų būti sunku?
  6. Ar tikrai verta daryti tai, ką darai? Dar vienas klausimas į kurį jau reikia turėti atsakymą prieš kitiems paklausiant, kad jie savo dvejonėmis nenumuštu motyvacijos judėti savo pasirinktu keliu.
  7. Kas tave demotyvuoja? Pvz. mane demotyvuoja, kai žmonės klausia 5 ir 6 klausimų. Atrodo, kad mano pasirinkimas, kuriam skiriu visas savo jėgas, yra nuvertinamas. Demotyvuoja nuolatinis priminimas kokia buvau anksčiau - žalingų įpročių priminimas žodžiu ar tiesiog matymas veiksmų, kuriuos anksčiau nuolatos dariau. Kas padėtų išvengti demotyvuojančių situacijų?
  8. Kokių veiklų galėtum atsisakyti? Kad išlaikyčiau pakankamą energijos ir motyvacijos kiekį, man į naudą sustoti ir pasižiūrėti, gal galiu daryti mažiau.
  9. Kas tave stabdo? Kiekvienas turime daug sričių, kuriose, tiesiog, negalim pasikeisti... Dalykų, kurių, tiesiog, negalim padaryti. Negalim nes negalim. Reikia išsiaiškinti, kodėl negali. Bendri pasiteisinimai kaip sunku, nėra pinigų, nėra laiko, per toli, vaikai trukdo ir t.t. - jie netinka. Tam tikroje situacijoje tikslui pasiekti gal prireikti daugiau laiko ir energijos, bet viskas įmanoma.
  10. Kas tave motyvuoja? Reikia fokusuotis į dalykus kurie suteikia energijos ir užsidegimo siekti išsikeltų tikslų, įgyvendinti svajones.

Aistė 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą