2021 m. kovo 25 d., ketvirtadienis

Kaip sumažinti atliekų kiekį savo gyvenime? 10 idėjų, ko galima atsisakyti jau šiandien!

 


Pirmasis atliekų prevencijos principas yra atsisakyti to, kas mus, ar mūsų namus, pasiekia dėl pašalinių veiksnių ir mums visai nereikalinga ar nebūtina. Čia turima omenyje tai, kam galima užkirsti kelią tiesiog pasakius griežtą NE. Aš jau atsisakiau arba nuo šiol ketinu atsisakyti:

Nereikalingų dovanų. Tikriausiai viena sunkiausių sričių pasakyti ne. Dažnai, net ir įspėjus žmones, kad dovanos yra nereikalingos arba tiksliai įvardijus, ką jie gali mums padovanoti, mus vis tiek pasiekia visai nereikalingi daiktai, ką jau kalbėti apie jų įpakavimą... Kartais reikia  nebijoti išsireikšti šiek tiek grubiau, gal tada kitą kartą paklausys ir neapkraus šiukšlėmis.

Nemokamų dovanėlių. Čia gal labiau tinka žmonėms, kurie dažnai lankosi konferencijose,  produktų pristatymuose ar panašiuose renginiuose, kur dalyviams įteikiamos dovanėlės. Jei dovanėlės turinys reikalingas, tai kita kalba, bet jei nereikalingas, tai tikrai neverta imti tik dėl to, kad nemokama.

Reklaminių lankstinukų/laikraštukų. Visokias reklamas, net ir kuponus, tikrai galima rasti internete. Nereikia rinkti lankstinukų parduotuvėse, renginiuose ar priimti juos siunčiamus paštu. Su pašto dėžute gal padėtų koks užrašas - "Reklama nepageidaujama!".

Popierinių sąskaitų. Manau mes pakankamai pažengę, kad sąskaitos/ataskaitos mus pasiektų internetu. Tereikia pasidomėti ir pakeisti sąskaitų, pvz. už komunalines paslaugas, gavimo būdą.

Nemokamų mėginėlių. Nuo maisto suverto ant dantų krapštukų iki kosmetikos ir kvepalų prekybos centruose. Viešbučiuose taip pat galima apsieiti be tų mažų muiliukų ir šampūno buteliukų, kad ir kokie jie mieli bebūtų...

Nebūtino įpakavimo. Jei pirkinys nereikalauja papildomo įpakavimo ir telpa į turimą krepšį ar rankinuką, dar vienas maišelis tikrai nereikalingas.

Vienkartinių puodelių. Neturint savo puodelio ir užsisakant kavos išsinešimui, žinoma, teks naudoti vienkartinį. Tačiau, liekant kavos gerti toje kavinėje, tikrai galima paprašyti, kad kava būtų padaryta į daugkartinį puodelį.

Čekių. Nevedant asmeninio biudžeto, kai nėra būtinas išleistos sumos įrodymas, tikrai galima paprašyti kasininko, kad čekio nespausdintų. Jei čekis reikalingas, gal jau yra elektroninių alternatyvų?

Šiaudelių. Sultis kavinėje tikrai galima gerti ir be šiaudelio.

Nuolaidų kortelių. Nekalbu apie korteles, kurios pastoviai naudojamos, kalbu apie tokio tipo korteles, apie kurių egzistenciją savo piniginėj net nežinom. Gal reiktų kokios trijų kartų taisyklės? Jei tris kartus kortelės pasigendame, tada gal ir verta ją įsigyti?

Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą