2020 m. spalio 4 d., sekmadienis

Elmės šešiakamienis ąžuolas. Variaus atodanga. Pelyšų dvaras

Dar viena „smagiom“ paieškom prasidėjusi ir vargais negalais rasta vieta, tai Elmės šešiakamienis ąžuolas. „Myli“ mus navigacija, vis bando paklaidinti, užstrigdinti kelio būzose ar tai miškuose... Bet mes nepasiduodam!!! :D Šį kartą per milimetrą nepakabinom mašinos pievos keliuke. Laaabai laiku sustojome. Išlipusi iš mašinos net Dievuliui padėkojau, kad jis mums pakuždėjo didelį STOP! :D Nes priekinis ratas buvo prie pat, gan gilios, duobės. Aišku tuo paieškos nesibaigė. Apsidairėm, aha... Žolėse takai pramindžioti, vadinasi žmonių vaikščiota. Negi pagalvosim, kad čia gali būti gyvūnų ištrypta. Ne, ne, juk gyvūnai neieškos kažkokio tai ąžuolo. :D Nubridusios per žoles ir kemsynus iki miško radom upeliuką.. Brist vėsoka, bet ąžuolas pagal navigaciją, tai kažkur netoliese, kad ir kitame upelio krante. Būtų vasara, tai kaži kaip čia viskas būtų pasibaigę, bet šį kartą bridimo mintį atmetėm iš kart. Grįždamos iki automobilio pastudijavom atsiliepimus internete. Nee, tai aišku, kad iškart to padaryti nereikėjo, o kam? Juk navigacija mus nuves... :D Ačiū rašantiems atsiliepimus, jūsų dėka radome ąžuolą ir dabar jau gana greitai :D.




Taigi, Šis ąžuolas yra Anykščių rajono savivaldybėje saugomas botaninis gamtos paveldo objektas. Jis yra išskirtinės išvaizdos, turintis net šešis kamienus. Ąžuolas stūkso Anykščių seniūnijoje, Paelmio kaime, Elmės kraštovaizdžio draustinyje. Iš Anykščių pasiekiamas vykstant keliu 1227 Šeimyniškėliai–Lašiniai , ties Pavarių girininkijos miškų ūkio medelynu pasukus į rytus miško keliu (yra nuoroda). 



Ten, kelio pabaigoje, kažkur už 2 km yra tokia, kaip ir aikštelė. Nuo jos reik paeiti dešinėj pusėj esančiu miško keliuku apie 250 m. Medis įsiterpęs tankaus eglių jaunuolyno pakraštyje, netoli išdžiūvusio Elmės upelio intako. Prie paminklinio medžio pastatyta informacinė lenta. Pagrindiniuose keliuose nuorodų nėra, todėl sunkiai surandamas.


 


O štai ir įspūdingo dydžio Elmės šešiakamienis ąžuolas. 

Šalia pastatyta palapinė iš medžio šakų, galima ir apsistoti naktelei vienai kitai ... :D

 











Kita vieta, tai Variaus atodanga. Čia vėl navigacija stengiasi mus klaidinti, rodydama kelio pabaigą ten, kur mums būtent reikia važiuoti. Pagalvojom, gal ne ten važiuojam, pabandėm kitą kryptį, tačiau sukus apsukus vėl navigacija mus atveda ten pat.. Na, kolegei sakau bandykim važiuot iki tos kelio pabaigos.. O pabaigos taip ir neradome, nes kelias būtent iki ten ir veda kur mums reik. Pasistačius automobilį prie kažkokios įmonės tvoros, dar reik paėjėt keliuku, kad prieit atodangą. Aišku mes nebūtume mes, jei nebūtume mėginusios davažiuot... :D  Po daug įvairių patirčių iki galo važiuoti nedrįsome, nors eidamos pamatėm, kad esam važiavusios dar blogesniais keliais. :D

Variaus atodanga, tai Variaus upelio paplautas beveik 15 m aukščio skardingas dešinysis šlaitas. Atodangos ilgis palei Variaus upelį yra apie 26 m. Variaus atodangoskvartero storymei būdingos ledyno sustumtos ir suraukšlėtos nuogulos. Remiantis sporų – žiedadulkių tyrimų duomenimis, galima teigti, kad Variaus atodangos apatinėje dalyje slūgsantis anglingas kvarcinis smėlis susiklostė apatiniame miocene (maždaug prieš 5 milijonus metų), o virš jo esantis ir žiedadulkių neturintis baltas kvarcinis smėlis susisluoksniavo gerokai vėliau – vėlyvajame Pleistocene (maždaug prieš 12 tūkstančių metų) ar net kvartero pradžioje (dabartiniame Žemės vystymosi periode). Tai geologinis gamtos paveldo objektas. Įdomi, bet didelio įspūdžio nepalikusi vieta.












 Ir dar vienas objektas - Palyšų dvaras. Gražioji dalis yra tik viena (foto). Kita pusė, kiek supratme yra gyvenama. Apžiūrint pastatą jautėmės lyg slampinėtume po svetimą kiemą. Vien dėl šio dvaro ten važiuoti tikrai neapsimoka ;) . 








Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą