2018 m. gegužės 5 d., šeštadienis

Atvirų durų diena Liepkalnio vandens saugykloje

„Vilniaus vandenys” minėdami savo profesinę šventę – Vandentvarkos dieną – vilniečiams bei miesto svečiams atverė duris į vieną įspūdingiausių požeminio Vilniaus statinių – vandens saugyklą Liepkalnyje. 
Jau pernai norėjau apsilankyti Liepkalnio vandens saugykloje, tačiau darbo grafikas neleido to padaryti. Šiemet kaip tik laisvadienis, tad lekiu... Nuvykome ten vieni pirmųjų, ir tikrai neprašovėme. Apsilenkėme su žmonių spūstimi, ir ramiai galėjome apžiūrėti vidų, pasiklausyti atsikartojančių garsų. Vėliau, kai susirinko daugiau žmonių, ten esantis garsas pradėjo net erzinti. Pasidarė nebejauku ten būti.







Šimtametė vandens saugykla Liepkalnyje išsiskiria unikalia konstrukcija ir neįtikėtina akustika: aidas joje atsikartoja 5-6 kartus, o didžiulę 5 metrų gylio apskritą patalpą dengia kolonomis paremtas įspūdingas skliautinis kupolas. Viduje jausmas labai įdomus, ir žodžiais nenusakomas. Būtina pačiam ten pabūti. 






Įdomiais faktais apie miesto vandentiekį nuo ištakų iki šių dienų dalinosi istorikas ir senojo Vilniaus tyrinėtojas, knygos „100 istorinių Vilniaus reliktų“ autorius Darius Pocevičius bei „Vilniaus vandenų“ darbuotojai. Saugykla buvo pastatyta 1916 metais. Šią datą, jau sunkiai, bet dar vis galima įskaityti virš įėjimo į saugyklą. Šį saugykla vandentiekio istorijoje paliko svarbų istorinį įspaudą. Pastačius ją, vandens kiekis pradėtas matuoti kubiniais metrais. Anksčiau buvo matuojama kibirais. Ši saugykla buvo naudojama iki 1987 metų. 







Pasakojimais ir istorijomis dalinosi lauke šalia saugyklos, tiksliai kas valandą, nuo 10 iki 16 val. Mes nuvykome į pirmąjį.. Žmonių susirinko iš ties daug. 

Renata ir Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą