Nuo
praeito pavasario ant mano palangės prie pipirinių atsirado ir padėkliukai su
saulėgrąžų daigais.
Ką
rašo apie saulėgrąžų daigus? Saulėgrąžų daiguose gausu chlorofilo,
vitaminų, vitamino D, lecitino (jis atsakingas už riebalų apytaką kraujyje),
taip pat omega-3 riebalų rūgšties, skatinančios smegenų veiklą, odos, plaukų ir
kaulų atsinaujinimą.
Norintiems
daiginti prireiks:
- termiškai neapdorotų saulėgrąžų su lukštais (nekepintų, nesūdytų, pirkau turguje sveriamas, stambesnes),
- indelio daiginti (naudojau plastmasinius padėkliukus nuo sushi, tinka ir vienkartinės plastmasinės lėkštės),
- žemės (naudojau skirtas sėkloms daiginti ir daigams persodinti).
Iš
pradžių reikia, kad saulėgrąžos išleistų mažus daigelius, tam saulėgrąžos
išmirkomos per naktį, o ryte vanduo nupilamas. Saulėgrąžos paliekamos tame
pačiame inde ir perskalaujamos kas 12 valandų. Kai po poros dienų pradės dygti,
tai jau laikas tankiai paskleisti jas į padėklus su žemėmis, palaistyti. Žemės
sluoksnis padėkluose turėtų siekti maždaug 2-4 cm.
Tam,
kad sėklų šaknys geriau įsitvirtintų žemėje, o augalas augtų sultingesnis,
saulėgrąžų daigus reikia paslėgti (sunkiu daiktu, plyta, knyga). Vieną ant kito
dėjau du padėklus ir ant viršaus uždėjau kelias knygas. Taip laikyti 2-3 paras,
kasdien palaistant.
Po 2-3 dienų reikia nuimti svarmenį ar padėklus vieną nuo kito,
padėti ant palangės ir auginti stebint, kad pakaktų vandens.
Valgyti
galima, kai daigeliai ne mažesni nei 5 cm, reikėtų žirklėmis nukirpti netoli
šaknų ir skanauti. Geriausia auginti kol daigas turi tik du lapelius, nes
paskui augalas praranda savo maistines savybes. Maždaug 7–11 auginimo dieną
daigai yra maistingiausi.
Asmeniškai
aš valgau juos įdedant į salotas arba ant sumuštinio.
Mama Elžbieta
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą