Nuostabaus skonio,
tiesiog nepakartojami pyragaičiai, kurių vis norisi, kol nelieka nei vieno, ir
tada vėl kepam iš naujo.
- 1/2 litro pieno,
- žiupsnis druskos,
- 2 kiaušiniai + 2 tryniai,
- 3 val.g š. skystos vanilės (ekstrakto) ( galima pakeisti į vanilės ankštį arba cukrų),
- 1-2 val.g š. romo,
- 250 g cukraus,
- 50 g sviesto
- 100g miltų,
- sviesto - formelių ištepimui,
- rudojo cukraus - formelių pabarstymui.
Į platų indą suberiam
miltus ir cukrų bei žiupsnį druskos ir gerai išmaišom. Kaitinimo inde lydome
sviestą. Į kitą kaitinimui skirtą indą supilame pieną, vanilės ekstraktą, romą
(galima romo visai nepilti) ir pakaitiname pieną iki užvirimo. Tuo metu, kol
pienas kaista, į miltų + cukraus mišinį įmušame kiaušinius ir trynius, gerai
išmaišome mediniu šaukštu.
Tada į masę palaipsniui
supilame išlydytą sviestą. Viską reikia gerai išmaišyt iki vienalytės masės.
Dabar, kai pienas gerai užkaito (kai indo pakraščiukuose pradeda matytis
mažyčiai burbuliukai), jį dar karštą pilam ant masės ir
vis nepamirštam maišyti. Paliekam atvėsti.
Nenustebkite, jei Jums
tešla pasirodys tokia skysta kaip lietinių tešla, taip ir turi būti. Jokiu būdu
nedėti daugiau miltų, tik lygiai tiek, kiek recepte nurodyta, nes kitaip darbas
nueis šuniui ant uodegos, teks išmest.
Kepimas: kadangi
tešla pakankamai skysta, o kepimo forma minkšta, tai ją iš pradžių dedam ant
grotelių. Formą kartu su grotelėmis statom orkaitės vidurinėje pakopoje.
Kadangi pyragėliai kepant labai taškosi, galbūt geriau kepimo formas sudėti ant
kepimo skardos - taip patogiau pastatyti į orkaitę nebijant, kad netyčia
kryptelėjus formelėms tešla išsilies.
Kepti 5-15 minučių 250
laipsnių temperatūroje (geras ženklas, kai tešla formelėse pradeda virti -
kunkuliuoja ir taip ji verda kažkur pusę kepimo laiko , tada po 5-15 minučių
temperatūrą sumažinu iki 160-170 laipsnių (pagal receptą tai turėtų būti
180-190, bet manau, kad mano orkaitė tiesiog kaitresnė ir tas 10-20 laipsnių
skirtumas labai jaučiasi) ir kepu ~50 ~60 minučių. Aišku, būtinai rekomenduoju
sekti kepimo laiką, mat daug kas priklauso nuo pačios orkaitės - vienos
greičiau, kitos lėčiau kepa. Kažkur įpusėjus kepimo laikui, perkeliu
groteles su pyragėliais į orkaitės apatinę (pirmą) pakopą.
Belieka laukt, kol
šiek tiek pravės, ir galima jau išimti, beje, išsiima labai gražiai, nereikia
per jėgą jų krapštyt lauk :)
Skanaus :)
P.
S receptas rastas internete.
Mama
Inga
Kepiau keleta kartu viskas butu gerai bet kepant kaneles issikelia ivirsu o apacia gaunas pustuste.Ka darau ne taip?
AtsakytiPanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintisunku pasakyt, gal "oro" buvo per daug, kad apacia lieka tuscia? man tiesiog taip nebuvo pasitaike niekada tai cia butu mano tik spejimas tiesiog :)