2015 m. spalio 6 d., antradienis

Prancūziški pyragaičiai

Nuostabaus skonio, tiesiog nepakartojami pyragaičiai, kurių vis norisi, kol nelieka nei vieno, ir tada vėl kepam iš naujo.



  • 1/2 litro pieno,
  • žiupsnis druskos,
  • 2 kiaušiniai + 2 tryniai,
  • 3 val.g š. skystos vanilės (ekstrakto) ( galima pakeisti į vanilės ankštį arba cukrų),
  • 1-2 val.g š. romo, 
  • 250 g cukraus,
  • 50 g sviesto
  • 100g miltų,
  • sviesto - formelių ištepimui,
  • rudojo cukraus - formelių pabarstymui.

Į platų indą suberiam miltus ir cukrų bei žiupsnį druskos ir gerai išmaišom. Kaitinimo inde lydome sviestą. Į kitą kaitinimui skirtą indą supilame pieną, vanilės ekstraktą, romą (galima romo visai nepilti) ir pakaitiname pieną iki užvirimo. Tuo metu, kol pienas kaista, į miltų + cukraus mišinį įmušame kiaušinius ir trynius, gerai išmaišome mediniu šaukštu.
Tada į masę palaipsniui supilame išlydytą sviestą. Viską reikia gerai išmaišyt iki vienalytės masės. Dabar, kai pienas gerai užkaito (kai indo pakraščiukuose pradeda matytis mažyčiai burbuliukai), jį dar karštą pilam ant masės ir vis nepamirštam maišyti. Paliekam atvėsti.

Nenustebkite, jei Jums tešla pasirodys tokia skysta kaip lietinių tešla, taip ir turi būti. Jokiu būdu nedėti daugiau miltų, tik lygiai tiek, kiek recepte nurodyta, nes kitaip darbas nueis šuniui ant uodegos, teks išmest.



Kepimas: kadangi tešla pakankamai skysta, o kepimo forma minkšta, tai ją iš pradžių dedam ant grotelių. Formą kartu su grotelėmis statom orkaitės vidurinėje pakopoje.  Kadangi pyragėliai kepant labai taškosi, galbūt geriau kepimo formas sudėti ant kepimo skardos - taip patogiau pastatyti į orkaitę nebijant, kad netyčia kryptelėjus formelėms tešla išsilies.
Kepti 5-15 minučių 250 laipsnių temperatūroje (geras ženklas, kai tešla formelėse pradeda virti - kunkuliuoja ir taip ji verda kažkur pusę kepimo laiko , tada po 5-15 minučių temperatūrą sumažinu iki 160-170 laipsnių (pagal receptą tai turėtų būti 180-190, bet manau, kad mano orkaitė tiesiog kaitresnė ir tas 10-20 laipsnių skirtumas labai jaučiasi) ir kepu ~50 ~60 minučių. Aišku, būtinai rekomenduoju sekti kepimo laiką, mat daug kas priklauso nuo pačios orkaitės - vienos greičiau, kitos lėčiau kepa. Kažkur įpusėjus kepimo laikui, perkeliu groteles su pyragėliais į orkaitės apatinę (pirmą) pakopą.
Belieka laukt, kol šiek tiek pravės, ir galima jau išimti, beje, išsiima labai gražiai, nereikia per jėgą jų krapštyt lauk :)
Skanaus :)
P. S receptas rastas internete.

Mama Inga

2 komentarai:

  1. Kepiau keleta kartu viskas butu gerai bet kepant kaneles issikelia ivirsu o apacia gaunas pustuste.Ka darau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,
    sunku pasakyt, gal "oro" buvo per daug, kad apacia lieka tuscia? man tiesiog taip nebuvo pasitaike niekada tai cia butu mano tik spejimas tiesiog :)

    AtsakytiPanaikinti