2015 m. spalio 27 d., antradienis

Obuolių sūris

Tai puikus būdas sunaudoti gausesnį obuolių derlių. Man šis sūris tinka ir prie kavos, ir šiaip paskanauti, kai norisi kažko skanaus, ar saldaus. Taip pat  puikiai tinka  pavaišinti užsukusį svečią.




Reikia:

  • 3,5 kg obuolių,
  • 200 g cukraus.

Obuolius nulupau, supjausčiau skiltelėmis. Jas užpyliau cukrumi ir palikau parai (laikiau kambario temperatūroje), kad išsiskirtų sultys.

Kitą dieną obuolius gerai nusunkiau, o gautą sirupą virinau atvirame storadugniame puode kol jo liko ne daugiau kaip trečdalis. Virimo laikas priklauso nuo to, kiek sultingi buvo obuoliai ir kiek tų sulčių išsiskyrė. Aš viriau apie 15 min.

Tada supyliau obuolius ir virinau toliau, nuolat maišiau (mediniu šaukštu)  kol obuoliai sukrito, o masė ėmė tirštėti (apie 1 - 1,5 val.). Ir vėl gi, virimo laikas  priklauso nuo obuolių rūšies, jų kiekio ir ugnies intensyvumo. Jei virsite ant didelės ugnies, tai masė labai taškysis (ypač, jei obuoliai sultingi).  Jei virsite ant mažesnės ugnies, mažiau taškysis, bet ilgiau virs. Ant kokios ugnies bevirsite, vis vien teks maišyti pastoviai, nes atsitraukus nuo puodo obuolienė gali greit prisvilti. Į pabaigą dėjau saulėgąžų, galima dėti ir  riešutų, spanguolių ar razinų, sūris nuo to bus tik dar skanesnis.

Sūris būna išviręs tada, kai perbraukus per puodo vidurį masė nesubėga atgal. Atvėsusią sūrio masę supilsčiau į sūrmaišius ir porai valandų paspaudžiau. Išėmusi iš sūrmaišių, juos dar kelias dienas laikiau sausai padėtus, kas kart pavartydama.
Skanaus. 


Mama Inga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą