Kai pirmą kartą pamačiau šį grožį, niekaip negalėjau suvokti kokiu būdu gėlės atsiduria želė viduje. Maniau, kad ten cukruotos tikrosios gėlės, ir kad viela įkišta, ir kad tie lapeliai daromi iš kažkokių nevalgomų dalykų.. Tačiau viskas žymiai paprasčiau negu man atrodė. Taigi...
Pradžiai reikėtų
pasigaminti bespalvį želė pagrindą. Gėlės gražiausiai atrodo būtent bespalviam
pagrinde, patikėkit išbandžiau visokių spalvų derinį.
Tam mums reikės:
vandens (negazuoto iš butelių),
cukraus,
citrinos sulčių arba citrinos rūgšties,
permatomo dubens (kuriame gaminsite žėlę).
Želė gaminama
santykiu su vandeniu 10g/200ml.
Cukraus ir rūgštelės santykis pagal Jūsų skonį. Aš turiu 2,5l talpos plastikinį dubenį. Dubuo turėtų būti skaidrus (permatomas) tam, kad Jūs procese galėtumėte
matyti ką darote, kaip ir kur trūksta tam tikrų lapelių, žiedlapių ir pan.
Aš dariau pagrindą iš 2l vandens ir 100g želatinos. Jeigu įdėsite mažiau želatinos, tai pagrindo konsistencija neleis daryti gėlių. Užmerkiame 100g želatinos su 300ml vandens ir paliekame išbrinkti kokiai valandai, kol pasidarys tiršta košė.
Kol želatina brinksta, sumaišome likusį vandenį su citrinos sultimis arba citrinos rūgštimi ir cukrumi, pagal skonį. Patarimas: jeigu dėsite ne citrinų sultis, bet citrinos rūgšties – įlašinkite kelis lašelius citrinos kvapo koncentrato (tam, kad permuštų želatinos gyvulinės kilmės kvapą). Kokį skonį gausite tokio skonio ir bus želė.
Aš darau saldžiarūgščio skonio, netgi labiau rūgštesnio, nes tuomet ir želė gaivesnė. Tuomet pastatom mūsų išbrinkusią želatiną ant mažos ugnies ir kaitinam, nuolat maišydami, kol visiškai ištirps. Jokiu būdu neleidžiame želatinos masei užvirti. Jei užvirs, galite viską išmesti ir daryti naujai, nes nesustings. Ištirpusią želatiną sumaišome su saldžiarūgščiu vandeniu. Dar paragaujame ir įdedame atitinkamai arba cukraus arba rūgštelės. Viską išmaišome ir perkošiame per sietelį į mūsų paruoštą dubenį, kuriame ir darysim žėlę.
Paliekame šaldytuve iki sustings. Aš dažniausiai padarau iš vakaro ir palieku per naktį.
Aš dariau pagrindą iš 2l vandens ir 100g želatinos. Jeigu įdėsite mažiau želatinos, tai pagrindo konsistencija neleis daryti gėlių. Užmerkiame 100g želatinos su 300ml vandens ir paliekame išbrinkti kokiai valandai, kol pasidarys tiršta košė.
Kol želatina brinksta, sumaišome likusį vandenį su citrinos sultimis arba citrinos rūgštimi ir cukrumi, pagal skonį. Patarimas: jeigu dėsite ne citrinų sultis, bet citrinos rūgšties – įlašinkite kelis lašelius citrinos kvapo koncentrato (tam, kad permuštų želatinos gyvulinės kilmės kvapą). Kokį skonį gausite tokio skonio ir bus želė.
Aš darau saldžiarūgščio skonio, netgi labiau rūgštesnio, nes tuomet ir želė gaivesnė. Tuomet pastatom mūsų išbrinkusią želatiną ant mažos ugnies ir kaitinam, nuolat maišydami, kol visiškai ištirps. Jokiu būdu neleidžiame želatinos masei užvirti. Jei užvirs, galite viską išmesti ir daryti naujai, nes nesustings. Ištirpusią želatiną sumaišome su saldžiarūgščiu vandeniu. Dar paragaujame ir įdedame atitinkamai arba cukraus arba rūgštelės. Viską išmaišome ir perkošiame per sietelį į mūsų paruoštą dubenį, kuriame ir darysim žėlę.
Paliekame šaldytuve iki sustings. Aš dažniausiai padarau iš vakaro ir palieku per naktį.
Mūsų želė
pagrindas sustingo ir jau galime daryti gėles.
Gėlės daromos iš tos pačios želatinos ir pieno. Pienas mums duoda tinkamą sandarumo tankį. Jeigu bandysite daryti gėles iš kitos spalvos želė – jų paprasčiausiai nesimatys, jos bus skaidrios. Taip kad pienas yra būtinas.
Gėlės daromos iš tos pačios želatinos ir pieno. Pienas mums duoda tinkamą sandarumo tankį. Jeigu bandysite daryti gėles iš kitos spalvos želė – jų paprasčiausiai nesimatys, jos bus skaidrios. Taip kad pienas yra būtinas.
Taigi, mums reikės:
Pieno,želatinos,
maistinių dažų,
cukraus,
medicininių švirkštų 10ml (jų reikės tiek, kiek spalvų planuojate daryti),
vienkartinių puodelių arba stiklinių (jų reikės tiek, kiek spalvų planuojate daryti),
servetėlių,
kelių skirtingo dydžio šaukštų, peilių,
fantazijos.
Kadangi, mano želės pagrindo dubuo yra 2,5l, tai man reikėjo apie 200ml pieno gėlėms pasigaminti ir dar apie 150ml spalvotam pagrindui užlieti.
Želatiną
užbrinkome mažesniu santykiu nei kad pagrindui. Apie 6g/200ml.
Ištirpiname su cukrumi, pagal Jūsų skonį. Leidžiame atvėsti arba įpilame šalto
pieno. Jokiu būdu nedėkite citrinos, nes pienas su citrina švelniai tariant
nedraugauja . Išpilstome į stiklines (pas mane
buvo 4 spalvos, atitinkamai išpilsčiau į 4 stiklines). Geltonos spalvos man reikėjo mažiausiai, o žalios
daugiausiai, taigi ir paskirsčiau atitinkamai pieno kiekį stiklinėse. Į kiekvieną stiklinę įlašiname dažų, gerai
išmaišome. Paruošiame medicininius švirkštus (jų man taipogi reikėjo 4vnt).
Na ir pradedam kūrybą.
Tam, kad padarytume rožės žiedlapį mums reikia įsmeigti šaukštą į želė pagrindą
ir užpilti pasidariusį tarpą (už šaukšto, kaip parodyta foto nr. 9) norimos
spalvos žėle (t.y. sušvirkšti) kol tarpas užsipils pilnai.
Tuomet šaukštą atsargiai ištraukiame ir turime gražų žiedlapį.
Taip sukiodami dubenį, bei keisdami šaukštų dydį ir įsmeigimo kampo laipsnį, padarysite rožę.
Gėlių kuokelius darome paprasčiausiai įsmeigdami švirkštą į želė pagrindą skirtingo laipsnio kampu ir sušvirkšdami tam tikrą kiekį spalvotos želės.
Kadangi mūsų dubuo yra permatomas, visuomet jį galima atsargiai apversti ir pasižiūrėti kas mums gaunasi, ir kur ko trūksta.
Tam, kad gėlės atrodytų tikroviškesnės, tarp daromų žiedlapių būtinai turi būti tarpas. Chrizantemos žiedlapį darome paprasčiausiai įsmeigus švirkšto adatą į želė pagrindą ir judindami adatą norima kryptimi sušvirkščiame norimos spalvos bei kiekio žėlę. Visuomet į paviršių išsiliejusią, sušvirkštą spalvotą žėlę, pašaliname su servetėlių pagalba arba tiesiog šaukštu. Jeigu to nepadarysite – spalvos gali susilieti. Lapelius galima daryti įsmeigiant peilį į želės pagrindą ir užpilant pasidariusį tarpą norimos spalvos žėle (peilis gali būti dantytasis, tuomet lapeliai bus įdomesni). Dabar tetrūksta Jūsų fantazijos. Viskas, ką įsmeigiate į želės pagrindą, neturi siekti dubens dugno 0,5cm. Visuomet apverskite ir pasižiūrėkite kas gaunasi, kur trūksta kokio lapelio ir pan. Padarę viską, ką suplanavę, įdedame žėlę pusvalandžiui į šaldytuvą, tam kad gėlės sustingtų. Kol gėlės stingsta padarome užliejamą spalvotą pagrindą. Jis būtinas kaip gėlių fonas. Gali būti baltos, žalios spalvos (pagal Jūsų pasirinkimą), tik ne skaidrus. Spalvotam pagrindui sumaišome pieną, želatiną, dažus – santykiu 10g/200ml. Užpilame ant sustingusios želės su gėlėm ir vėl įdedame į šaldytuvą kol sustings.
Tuomet šaukštą atsargiai ištraukiame ir turime gražų žiedlapį.
Taip sukiodami dubenį, bei keisdami šaukštų dydį ir įsmeigimo kampo laipsnį, padarysite rožę.
Gėlių kuokelius darome paprasčiausiai įsmeigdami švirkštą į želė pagrindą skirtingo laipsnio kampu ir sušvirkšdami tam tikrą kiekį spalvotos želės.
Kadangi mūsų dubuo yra permatomas, visuomet jį galima atsargiai apversti ir pasižiūrėti kas mums gaunasi, ir kur ko trūksta.
Tam, kad gėlės atrodytų tikroviškesnės, tarp daromų žiedlapių būtinai turi būti tarpas. Chrizantemos žiedlapį darome paprasčiausiai įsmeigus švirkšto adatą į želė pagrindą ir judindami adatą norima kryptimi sušvirkščiame norimos spalvos bei kiekio žėlę. Visuomet į paviršių išsiliejusią, sušvirkštą spalvotą žėlę, pašaliname su servetėlių pagalba arba tiesiog šaukštu. Jeigu to nepadarysite – spalvos gali susilieti. Lapelius galima daryti įsmeigiant peilį į želės pagrindą ir užpilant pasidariusį tarpą norimos spalvos žėle (peilis gali būti dantytasis, tuomet lapeliai bus įdomesni). Dabar tetrūksta Jūsų fantazijos. Viskas, ką įsmeigiate į želės pagrindą, neturi siekti dubens dugno 0,5cm. Visuomet apverskite ir pasižiūrėkite kas gaunasi, kur trūksta kokio lapelio ir pan. Padarę viską, ką suplanavę, įdedame žėlę pusvalandžiui į šaldytuvą, tam kad gėlės sustingtų. Kol gėlės stingsta padarome užliejamą spalvotą pagrindą. Jis būtinas kaip gėlių fonas. Gali būti baltos, žalios spalvos (pagal Jūsų pasirinkimą), tik ne skaidrus. Spalvotam pagrindui sumaišome pieną, želatiną, dažus – santykiu 10g/200ml. Užpilame ant sustingusios želės su gėlėm ir vėl įdedame į šaldytuvą kol sustings.
Patarimas: jeigu Jūsų dubuo buvo stiklinis, tuomet tam, kad išimti žėlę tereikia dubenį palaikyti
karštam vandeny kelias sekundes arba su mediniu iešmeliu atsargiai atskirti
želės kraštus nuo dubens. Iš plastikinio dubens žėlę išsiima lengviau, tereikia
patampyti dubens kraštus į šonus ir želė „atšoks“ nuo jų.
Kai darote tokią
žėlę vaikams, patariu nenaudoti maistinių dažų, juos galite pakeisti burokėlių,
morkų, špinatų, mėlynųjų kopūstų sultimis. Tiesiog, tuomet išspaudžiate daržovių
sultis, želatiną išbrinkinate piene santykiu 1/5, kur 1dalis želatinos ir 5 dalis pieno. Tuomet piene ištirpinate
želatiną ir įpilate norimos spalvos sulčių, arba darykite iš pieno baltas ramunes.
Mama Julija -> Gyvenimas skanus
aCIU UZ RECEPTUKA, tik norejau pasidometi, ar nieko nepasikeite pr ta laika recepturoje ? gal kokie pastebejimai ?
AtsakytiPanaikintiLiucija
Sveiki, niekas nepasikeite. Visada prasom ;)
PanaikintiSveiki gal zinot,kaip zele padaryt burbuliukus
AtsakytiPanaikintiSu švirkštu įleisti oro į žele, kuri dar ne iki galo sustingo - kitaip nesuleisit.
PanaikintiBandysiu;)
AtsakytiPanaikinti