2015 m. gegužės 8 d., penktadienis

3D gėlės želėje




Kai pirmą kartą pamačiau šį grožį, niekaip negalėjau suvokti kokiu būdu gėlės atsiduria želė viduje. Maniau, kad ten cukruotos tikrosios gėlės, ir kad viela įkišta, ir kad tie lapeliai daromi iš kažkokių nevalgomų dalykų.. Tačiau viskas žymiai paprasčiau negu man atrodė. Taigi...
Pradžiai reikėtų pasigaminti bespalvį želė pagrindą. Gėlės gražiausiai atrodo būtent bespalviam pagrinde, patikėkit išbandžiau visokių spalvų derinį. 

Tam mums reikės:
Želatinos,
vandens (negazuoto iš butelių),
cukraus,
citrinos sulčių arba citrinos rūgšties,
permatomo dubens (kuriame gaminsite žėlę).

Želė gaminama santykiu su vandeniu 10g/200ml. Cukraus ir rūgštelės santykis pagal Jūsų skonį. Aš turiu  2,5l talpos plastikinį dubenį. Dubuo turėtų būti skaidrus (permatomas) tam, kad Jūs procese galėtumėte matyti ką darote, kaip ir kur trūksta tam tikrų lapelių, žiedlapių ir pan. 


Aš dariau pagrindą iš 2l vandens ir 100g želatinos. Jeigu įdėsite mažiau želatinos, tai pagrindo konsistencija neleis daryti gėlių. Užmerkiame 100g želatinos su 300ml vandens ir paliekame išbrinkti kokiai valandai, kol pasidarys tiršta košė. 


Kol želatina brinksta, sumaišome likusį vandenį su citrinos sultimis arba citrinos rūgštimi ir cukrumi, pagal skonį. Patarimas: jeigu dėsite ne citrinų sultis, bet citrinos rūgšties – įlašinkite kelis lašelius citrinos kvapo koncentrato (tam, kad permuštų želatinos gyvulinės kilmės kvapą). Kokį skonį gausite tokio skonio ir bus želė.


 Aš darau saldžiarūgščio skonio, netgi labiau rūgštesnio, nes tuomet ir želė gaivesnė. Tuomet pastatom mūsų išbrinkusią želatiną ant mažos ugnies ir kaitinam, nuolat maišydami, kol visiškai ištirps. Jokiu būdu neleidžiame želatinos masei užvirti. Jei užvirs, galite viską išmesti ir daryti naujai, nes nesustings. Ištirpusią želatiną sumaišome su saldžiarūgščiu vandeniu. Dar paragaujame ir įdedame atitinkamai arba cukraus arba rūgštelės. Viską išmaišome ir perkošiame per sietelį į mūsų paruoštą dubenį, kuriame ir darysim žėlę.


Paliekame šaldytuve iki sustings. Aš dažniausiai padarau iš vakaro ir palieku per naktį.
Mūsų želė pagrindas sustingo ir jau galime daryti gėles. 


 Gėlės daromos iš tos pačios želatinos ir pieno. Pienas mums duoda tinkamą sandarumo tankį. Jeigu bandysite daryti gėles iš kitos spalvos želė – jų paprasčiausiai nesimatys, jos bus skaidrios. Taip kad pienas yra būtinas. 
Taigi, mums reikės:
Pieno,
želatinos,
maistinių dažų,
cukraus,
medicininių švirkštų 10ml (jų reikės tiek, kiek spalvų planuojate daryti),
vienkartinių puodelių arba stiklinių (jų reikės tiek, kiek spalvų planuojate daryti),
servetėlių,
kelių skirtingo dydžio šaukštų, peilių,
fantazijos.


Kadangi, mano želės pagrindo dubuo yra 2,5l, tai man reikėjo apie 200ml pieno gėlėms pasigaminti ir dar apie 150ml spalvotam pagrindui užlieti.
Želatiną užbrinkome mažesniu santykiu nei kad pagrindui.  Apie 6g/200ml. Ištirpiname su cukrumi, pagal Jūsų skonį. Leidžiame atvėsti arba įpilame šalto pieno. Jokiu būdu nedėkite citrinos, nes pienas su citrina švelniai tariant nedraugauja . Išpilstome į stiklines (pas mane buvo 4 spalvos, atitinkamai išpilsčiau į 4 stiklines). Geltonos spalvos man reikėjo mažiausiai, o žalios daugiausiai, taigi ir paskirsčiau atitinkamai pieno kiekį stiklinėse.  Į kiekvieną stiklinę įlašiname dažų, gerai išmaišome. Paruošiame medicininius švirkštus (jų man taipogi reikėjo 4vnt).

Na ir pradedam kūrybą. Tam, kad padarytume rožės žiedlapį mums reikia įsmeigti šaukštą į želė pagrindą ir užpilti pasidariusį tarpą (už šaukšto, kaip parodyta foto nr. 9) norimos spalvos žėle (t.y. sušvirkšti) kol tarpas užsipils pilnai.



Tuomet šaukštą atsargiai ištraukiame ir turime gražų žiedlapį. 


Taip sukiodami dubenį, bei keisdami šaukštų dydį ir įsmeigimo kampo laipsnį, padarysite rožę.




 Gėlių kuokelius darome paprasčiausiai įsmeigdami švirkštą į želė pagrindą skirtingo laipsnio kampu ir sušvirkšdami tam tikrą kiekį spalvotos želės.



 Kadangi mūsų dubuo yra permatomas, visuomet jį galima atsargiai apversti ir pasižiūrėti kas mums gaunasi, ir kur ko trūksta.



 Tam, kad gėlės atrodytų tikroviškesnės, tarp daromų žiedlapių būtinai turi būti tarpas. Chrizantemos žiedlapį darome paprasčiausiai įsmeigus švirkšto adatą į želė pagrindą ir judindami adatą norima kryptimi sušvirkščiame norimos spalvos bei kiekio žėlę. Visuomet į paviršių išsiliejusią, sušvirkštą spalvotą žėlę, pašaliname su servetėlių pagalba arba tiesiog šaukštu. Jeigu to nepadarysite – spalvos gali susilieti. Lapelius galima daryti įsmeigiant peilį į želės pagrindą ir užpilant pasidariusį  tarpą norimos spalvos žėle (peilis gali būti dantytasis, tuomet lapeliai bus įdomesni). Dabar tetrūksta Jūsų fantazijos. Viskas, ką įsmeigiate į želės pagrindą, neturi siekti dubens dugno 0,5cm. Visuomet apverskite ir pasižiūrėkite kas gaunasi, kur trūksta kokio lapelio ir pan. Padarę viską, ką suplanavę, įdedame žėlę pusvalandžiui į šaldytuvą, tam kad gėlės sustingtų. Kol gėlės stingsta padarome užliejamą spalvotą  pagrindą. Jis būtinas kaip gėlių fonas. Gali būti baltos, žalios spalvos (pagal Jūsų pasirinkimą), tik ne skaidrus. Spalvotam pagrindui sumaišome pieną, želatiną, dažus – santykiu 10g/200ml. Užpilame ant sustingusios želės su gėlėm ir vėl įdedame į šaldytuvą kol sustings.

Sustingusią žėlę apverčiame ant lėkštės. Tikrai nustebinsite bet kokį išrankų ragautoją.Skanaus.




Patarimas: jeigu Jūsų dubuo buvo stiklinis, tuomet tam, kad išimti žėlę tereikia dubenį palaikyti karštam vandeny kelias sekundes arba su mediniu iešmeliu atsargiai atskirti želės kraštus nuo dubens. Iš plastikinio dubens žėlę išsiima lengviau, tereikia patampyti dubens kraštus į šonus ir želė „atšoks“ nuo jų.
Kai darote tokią žėlę vaikams, patariu nenaudoti maistinių dažų, juos galite pakeisti burokėlių, morkų, špinatų, mėlynųjų kopūstų sultimis. Tiesiog, tuomet išspaudžiate daržovių sultis, želatiną išbrinkinate piene santykiu 1/5, kur 1dalis želatinos ir 5 dalis pieno. Tuomet piene ištirpinate želatiną ir įpilate norimos spalvos sulčių, arba darykite iš pieno baltas ramunes.

Mama Julija ->  Gyvenimas skanus

5 komentarai:

  1. aCIU UZ RECEPTUKA, tik norejau pasidometi, ar nieko nepasikeite pr ta laika recepturoje ? gal kokie pastebejimai ?
    Liucija

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki gal zinot,kaip zele padaryt burbuliukus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su švirkštu įleisti oro į žele, kuri dar ne iki galo sustingo - kitaip nesuleisit.

      Panaikinti