2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis

Moliūgų auginimas

 
 
Pernai pavasarį nutariau pirmą kartą pati užsiauginti moliūgą. Sušilus orams, pradėjus žydėt alyvoms, nusipirkau turguje vieną daigelį. Jį pardavusi močiutė žadėjo gerą, oranžinių gražuolių, derlių. Ir nemelavo :),vienas gležnas daigelis išaugo į didžiulį "krūmą" ir užaugino 4 milžinus moliūgus.



Sodinau jį saulėtoje kiemo pusėje į komposto krūvą, kadangi per žiemą ji dar nebuvo gerai perpuvusi, augimo pradžiai iškapsčiau krūvoje nedidelę duobę ir pripyliau į ją žemių. Pasodintą daigelį paliejau vandeniu, po to palaisčiau dar kelis kartus, kol pradėjo sparčiau augti. Po laistymo, kol lapai neuždengia šaknų reikia truputį papurenti žemę. Per visą vasarą jo praktiškai daugiau neliejau, užtekdavo drėgmės nuo lietaus. Kol praėjo šalnų pavojus vakarais pridengdavau agro plėvele. Jokių trąšų nenaudojau, užteko to kuo jis "pasimaitindavo" iš komposto krūvos. Retkarčiais paformuodavau savo moliūgėlį pasukinėdama jo atžalas, kad augtu man norim kryptimi. Kai užmegzti vaisiai buvo maždaug teniso kamuoliuko dydžio nereikalingus išskyniau, pasilikau 3 augimui, ketvirtasis pasislėpęs užsiliko pats. Kai moliūgo vaisius gerokai paauga, atsargiai, kad nenutrūktų reikėtų apsukti, kad ant žemės gulėjusi pusė irgi pamatytų saulę :) Rudenį, prieš prasidedant šalnoms, juos reikia nuskinti, paliekant šiek tiek vaiskočio, tada geriau laikosi.
Be didelių pastangų ir išlaidų galima užsiauginti skanią ir vertingą daržovę. Taip pat tai gali būti savotiška kiemo dekoracija, kaip mano atveju :)




Mama Zita 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą