Juodieji ridikai -
stipriausi augaliniai stimuliatoriai. Sako, kai kuriose šalyse lakūnai juos
vartoja vietoje kavos. Ši daržovė padeda atitolinti gresiančią aterosklerozę,
jų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką ir padeda pašalinti iš organizmo
cholesterolį.
Juodasis ridikas aitrokas
ir ne toks saldus, tačiau koks vertingas - B, C grupės vitaminai, eteriniai
aliejai, angliavandeniai, fermentai kelia apetitą ir gerina virškinimą. Vienas
juodasis ridikas aprūpins širdį ir raumenis kaliu. Šiose daržovėse esantis
bromas padės nusiraminti ir atsipalaiduoti, o fitoncidai ir antimikrobinė medžiaga
lizocimas apsaugos organizmą nuo infekcijos. Maža to, mokslininkai aptiko
ridikuose ypatingą junginį - rafanolį, pasižymintį priešuždegiminiu, šlapimą
varančiu poveikiu ir apsaugančia organizmą nuo šlakų.
Tačiau
šios daržovės stiprina skrandžio sekreciją, tulžies išsiskyrimą, todėl geriau
jų nevartoti sergant gastritu, dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opa, turint
nesveikus inkstus ar kepenis. Šios daržo gėrybės netinka sergantiesiems podagra
ar esant nesveikai skydliaukei.
Sumaišytos
su medumi jos vartojamos nuo tulžies pūslės akmenligės, persišaldžius, užkimus,
kosint.
Juoduosiuose ridikuose
yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš
organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių
dėl širdies ligų.
Šaltinis: sveikas.naturalus.lt
Mes jį naudojam kai peršąlam. Reikia gerai nuplauto juodojo
ridiko. Vidų išskobkite, į ertmę pridėkite medaus ir leiskite 2 val. pastovėti
tamsioje vietoje. Po to atsiradusias sultis vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2
kartus dienoje prieš valgį.
Neperšalkit :)
Mama Inga
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą