2014 m. spalio 31 d., penktadienis

Juodasis ridikas

Juodieji ridikai - stipriausi augaliniai stimuliatoriai. Sako, kai kuriose šalyse lakūnai juos vartoja vietoje kavos. Ši daržovė padeda atitolinti gresiančią aterosklerozę, jų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką ir padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį.
Juodasis ridikas aitrokas ir ne toks saldus, tačiau koks vertingas - B, C grupės vitaminai, eteriniai aliejai, angliavandeniai, fermentai kelia apetitą ir gerina virškinimą. Vienas juodasis ridikas aprūpins širdį ir raumenis kaliu. Šiose daržovėse esantis bromas padės nusiraminti ir atsipalaiduoti, o fitoncidai ir antimikrobinė medžiaga lizocimas apsaugos organizmą nuo infekcijos. Maža to, mokslininkai aptiko ridikuose ypatingą junginį - rafanolį, pasižymintį priešuždegiminiu, šlapimą varančiu poveikiu ir apsaugančia organizmą nuo šlakų.
Tačiau šios daržovės stiprina skrandžio sekreciją, tulžies išsiskyrimą, todėl geriau jų nevartoti sergant gastritu, dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opa, turint nesveikus inkstus ar kepenis. Šios daržo gėrybės netinka sergantiesiems podagra ar esant nesveikai skydliaukei.
Sumaišytos su medumi jos vartojamos nuo tulžies pūslės akmenligės, persišaldžius, užkimus, kosint.
Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų.




Mes jį naudojam kai peršąlam. Reikia gerai nuplauto juodojo ridiko. Vidų išskobkite, į ertmę pridėkite medaus ir leiskite 2 val. pastovėti tamsioje vietoje. Po to atsiradusias sultis vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus dienoje prieš valgį.
Neperšalkit :)

Mama Inga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą