Trapiai
tešlai :
- 200 g miltų,
- 90 g cukraus,
- 100 g sviesto,
- 1 kiaušinis,
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
- 1 šaukštas vandens,
- vanilino.
Varškės kremui :
- 200 g varškės,
- 90 g cukraus,
- 80 g sviesto,
- 20 g miltų,
- 4 kiaušiniai,
- vanilino.
- Pertepimui pora šaukštų rūgštesnės uogienės ar marmelado.
Pirmiausia
pasidarom pyrago padą: sviestą ir cukrų plakti, įmušant kiaušinius, beriam
vaniliną, įpilam vandens. Miltus persijojam, sumaišom su kepimo milteliais ir
atsargiai suminkom tešlą. Jei reikia panaudojam dar saujelę miltų. Bet tešla neturi gautis labai kieta.
Skardos
reiktų aukštesniais kraštais. Paimam kepimo popieriaus, pasižymim kokio dydžio
mūsų skarda ir ant jo iškart iškočiojam tešlą maždaug 1 cm storio. Paskui taip
iškočiotas "blynas" labai lengvai persikelia į skardą. Jį su šakute
subadom. Kepam 200 C, 10-12 min., kol apkepa. Ištraukiam ir ataušinam.
Ataušusį
blyną aptepam uogiene, aš naudojau apelsinų - rabarbarų, skonio nesugadino.
Kiaušinių
baltymus atskiriam nuo trynių, atidedam ir 30 g cukraus. Likusį cukrų,
varškę,sviestą, trynius, vaniliną išplakam iki purumo. Atskirai išplakam
baltymus su cukrumi. Į varškės masę pilam pusę baltymų, sumaišom tada pilam
miltus, sumaišom tą patį padarom ir su likusiais baltymais.
Gautą
masę pilam ant papločio, išlyginam ir šaunam į iki 190 l įkaitintą orkaitę.
Kepa 25-30 min.
Receptą
radau senuose užrašuose, anais laikais šis pyragas vadinosi "Palangos
varškėtis". Galbūt kas panorės prisiminti vaikystės, jaunystės skonį :)
Mama
Zita
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą